Zdroje: eagri.cz, www.zahradaapriroda.cz

Šťáva, kompoty, zavařeniny, smoothie, bublanina nebo třešňovice. Třešně mají v naší kuchyni bohaté využití. Červené a sladké bobule si však můžeme užít pouze v případě, že je strom zdravý. Bohužel, třešeň ohrožuje několik škůdců a chorob. Mezi nejčastější patří vrtule třešňová, skvrnitost listů, moniliniová hniloba, a další.

Vrtule třešňová (Rhagoletis cerasi)

Asi každý někdy kousl do třešně, která ve svých útrobách schovávala bílého červíka. Za jeho výskyt může půl centimetru velká moucha, jež klade vajíčka do vyvinutých zralých plodů. Vylíhlé larvy si pochutnávají na dužině a pronikají až k pecce. Napadené plody chřadnou, měknou, hnijí a opadávají.

Jak vrtuli třešňové předcházet?

Vrtule třešňová se vyhýbá raným odrůdám 1. a 2. týdne jako jsou například Burlat, Karešova nebo Kaštánka. Pěstování těchto odrůd tedy patří k preventivnímu opatření před jejím napadením. Výskyt škůdce také významně snižuje včasná sklizeň odrůd 3. třešňového týdne, jako jsou Van a Kordia. Proti mouše také pomáhají žluté lepové desky. Ty rozvěste v květnu a červnu. Tedy v období, kdy mouchy kladou vajíčka do dozrávajících plodů. Tyto desky také slouží jako indikátor pro stanovení termínu ošetření povolenými přípravky. Ty se aplikují 7-8 dní po začátku výskytu vrtule. Maximální denní teploty by se měly pohybovat nad 17 °C. Pro 1. ošetření volte především pyrethroidy (Decis Mega, Desis Protech, Sanium Ultra). Po 8-10 dnech použijte přípravky povolené pro hobby zahrádkáře jako jsou SpinTor či Mospilan 20 SP.

Skvrnitost a suchá skvrnitost listů (Blumeriella japii) a (Stigmina carpophila)

Oba dva druhy houbové choroby se projevují skvrnami na listech. U Blumerielly jsou to drobné, vínově červené, zpočátku ohraničené puntíky. Postupem času se skvrny rozšiřují, listy žloutnou, kroutí se a předčasně opadávají. K opadu dochází od července po konec vegetačního období. Často se skvrnitost rozšíří i na stopky a plody. Suchá skvrnitost se projevuje 2-5 mm velkými žluto-zelenými skvrnami se světlým nebo červeno-fialovým okrajem. Listy postupně žloutnou a opadávají. Šíření nastává nejčastěji v průběhu června a července. K prvním infekcím však může dojít již 2-3 týdny po odkvětu. Na podzim pak houba napadá pupeny a prorůstá do větévek. K šíření obou dvou skvrnitostí napomáhá deštivé a teplé počasí.

Jak skvrnitosti předcházet?

Blumeriellu japii omezuje vzdušnost koruny stromů. Proto třešeň nezapomeňte pravidelně prořezávat. Napadené listy odstraňujte a zlikvidujte. Ohrožené stromy také můžete ošetřit fungicidními přípravky. První postřik provádějte cca 3-4 týdny po odkvětu. Nejpozději při prvním výskytu choroby. Ošetření opakujte dle potřeby po 10-14 dnech. Stigmine carpophile předejdete také postřikem. Ten provádějte 2-3 týdny po odkvětu nebo později, pokud hrozí vydatné dešťové srážky. Ošetření opakujte 1-2x po 10-14 dnech. Mezi vhodné postřiky patří Dithane DG Neotec.

Moniliniová hniloba třešní (Monilinia laxa. M. fructigena)

Napadení hnilobou poznáte lehce. Na plodech vyrůstají šedé porosty houby Monilinia laxa nebo béžové polštářky houby Monilinia fructigena. Plody opadávají nebo tvrdnou a zůstávají na stromech. Z nich se pak hniloba šíří do větévek, které usychají. Konidie jsou rozšiřovány větrem, deštěm a hmyzem. Nejohroženější období je fáze počátku zrání.

Jak se před monilinovou hnilobou chránit

Mezi preventivní opatření patří odstranění napadených plodů a odumřelých větévek. To provádějte nejpozději při jarním řezu. Zdroj infekce také omezuje včasná sklizeň. Pokud dojde v počátku zrání k poškození plodů krupobitím nebo suchem, můžete strom ošetřit fungicidními přípravky. Aplikujte je 1x cca 2-3 týdny před sklizní. Mezi vhodné přípravky patří Signum nebo Magnicur Quick.

Zobonoska ovocná (Rhynchites bacchus)

Zobonoska patří mezi běžné škůdce jádrového a peckového ovoce. Jde o 3 mm drobného brouka s typicky protáhlým nosatcovitým tvarem. Samičky napíchávají plody třešní záhy po odkvětu. Nejčastěji do nich kladou vajíčka. Plody se pak deformují, opadávají a jsou často napadány houbovými chorobami. Zobonosky také napadají pupeny, vžírají se do nich a ty pak neraší.

Jak se zobonosce bránit

Nejlepší prevencí je pravidelná kontrola stavu malých plodů a odstraňování dospělých jedinců. Opadané plody je nutné uklidit a spálit. Chemické postřiky aplikujte v rámci letního ošetření. Použít můžete běžně dostupné prostředky, jako jsou Sumithion či Zolone.