Zdroje: chalupari-zahradkari.cz, www.ceskestavby.cz, living.iprima.cz

1. Nadčasové pivoňky

Pivoňky jsou zpět. Nejen v zahradách, ale také jako inspirace výtvarného umění i odívání. Babičkovské opulentně plné květy jsou nepřehlédnutelné a vyniknou nejen v zahradě, ale také ve váze na stole. Pivoněk je několik druhů s různým vzrůstem i vzhledem květů, ale všechny jsou skvostné.

2. Léčivá monarda je nenáročná trvalka

Monarda čili zavinutka je prérijní rostlina, která si získá vaše srdce ohnivými a střapatými květy. Jsou to léčivky, které používali i původní americké kmeny. Pokud vás baví pozorovat hmyz, pak je monarda něco pro vás. Včely, čmeláci i motýli ji budou milovat.

3. Ostrožka je trvalka do záhonu i k řezu

Ostrožka zahradní je méně známá trvalka s překvapivě bohatými květenstvími, která září v zeleni nejčastěji modrými, ale také bílými i růžovými květy. Ostrožka patří mezi velmi vysoké trvalky, které mohou dorůst metru, ale i téměř dvou. I ostrožka se hodí k řezu, a proto vytvoří doma i v zahradě nádhernou atmosféru.

4. Nenáročný i nenápadný barvínek

Barvínek se hodí všude tam, kde chcete mít jen nizoučký porost. Je to půdokryvná rostlina s něžnými modrofialovými či bílými květy. Barvínku nevadí ani polostín a spokojeně se bude rozrůstat všude, kam ho necháte. Některé druhy rostou vzpřímeně, jiné mají panašované listy či plné květy.

5. Komule vám přeroste přes hlavu

Komule patří k méně známým trvalkám, které k nám dorazily z Asie a postupně si získávají srdce všech milovníků zahrádek a parků. Keř může dorůst až do výšky pěti metrů a zdobí úzkými hroznovitými květenstvími. Protože produkují hodně nektaru, miluje komule i hmyz, stejně tak jako levandule nebo monardy.

6. Kosatce jsou stálicemi mezi trvalkami

Kosatce jsou dobře známé a velmi dekorativní rostliny. Nezapomeňte, že kosatců je velké množství druhů. Můžete si vybrat suchomilné i vodní a užít si jejich neobyčejných květů. Květy kosatců nejsou jen typické fialové a žluté, ale i vícebarevné i velmi jemné strukturou. Podobné a nádherné jsou také gladioly nebo montbrécie.

7. Neobyčejně nenáročný rozchodníkovec

Rozchodníkovec patří k rostlinám s velkou výdrží. Tyto rostliny s pevnými lístky porostou i v hodně nehostinných podmínkách, kde je ani sucho nepřekvapí. Krásně kvetou a tvoří stále hustší porosty, stejně jako příbuzné rozchodníky čili séda. Můžete si vybrat ze zhruba třech desítek druhů.

8. Hvozdíky jsou šampiony mezi trvalkami

Hvozdíky jsou všelijaké, ale všechny krásné. Jsou považovány za velmi vděčné a nenáročné rostliny, které každý rok zas a znova vykvetou a vytvoří krásné polštáře drobných kvítků nebo vyšší porosty, které doslova září a hýří barvami. Jsou to vděčné trvalky, které si brzy získají každého.

9. Nenáročná je i chundelatá čechrava

Čechrava je velmi pěkná rostlina, kterou s radostí používaly naše babičky. Jsou to rostliny, kterým to náramně sluší a svědčí na skalce, ale i v záhonu. Můžete si vybrat mezi červenými, růžovými a bílými květy, můžete však najít i fialově kvetoucí kultivary.

10. Traviny patří k nenáročným trvalkám

Kostřavy, pampové trávy, ozdobnice a imperanty jsou všechno traviny, které patří mezi trvalky. Ač nejsou jejich květenství zajímavá, klasy bývají zajímavé. Traviny často zdobí i listem. Jsou odlišné výšky i barvy. Šikovný zahradník umí vytvořit krásná zákoutí, která zahradu ozvláštní. Traviny zahradu doplní nebo naopak vytvoří velmi moderní až minimalistický vzhled.

Související články