Květiny, které jste ještě neviděli

Není všechno objeveno. Stále se dozvídáme o novinkách z historie, geografie, biologie. I zahradničení má své objevy, ať už jde o exotické rostliny, nové kultivary nebo znovuobjevené rostliny našich babiček. Podívejte se s námi, jaké neobvyklé květiny doporučují zahradníci pro oživení zeleně. Tyhle jste nejspíš ještě nikdy neviděli.

Neobyčejné veverčí květiny

Sanguisorba hakusanensis je druh krvavce, kterému Britové přezdívají „šeříkové veverky“. Nápadně totiž připomínají veverčí ocasy. U nás je tento druh velmi neobvyklý a jen výjimečně jej někde najdete. Dlouhé vzpřímené lodyhy mohou dorůst až dvou metrů, lístky jsou střídavé a květenství jsou podobná chlupatým klasům. V tomto případě jsou květenství opravdu bohatá s výraznou růžovofialovou barvou. Rostlina není náročná na půdu a dobře zvládá slunečná i částečně stinná stanoviště.

Brazilská kráska do zahrad i květináčů

Povijnice laločnatá je skutečné fantastická. Její úžasné květy doslova přecházejí barvami. Má ráda vyšší teploty, proto se dá u nás pěstovat jen jako letnička. Roste velmi rychle a její nádherné květy rozkvétají v srpnu. Nenechte si tuto krásku z Brazílie ujít. Ipomoea Mina Lobata ozdobí balkony verandy i záhony.

I známé třapatkovky mají neobvyklé sestřenice

Echinacea neboli třapatkovka, dříve známá jako třapatka nebo rudbekie, je na našem území běžná léčivka pěstovaná v zahradách. Má krásné barevné květy a nejtypičtější jsou růžové nebo žluté varianty. Novinkou na trhu je „pretty parasol“. „Krásný slunečník“, jak by její jméno znělo česky, je variantou s okvětními plátky bílými až růžovějícími směrem ke středu. Má ráda slunná stanoviště a dobře propustnou půdu. Pokud nenaleznete semena, této v Česku zatím neobjevené krásky, nevěšte hlavu. Všechny třapatkovky jsou báječné, doufejme že i „krásný slunečník“ k nám brzy dorazí.

Květina jako z nebe

Senecio „andělská křídla“ není jen tak ledajaká rostlina. Její obrovské šedo stříbrné listy z ní dělají nejen krásnou květinu k sesazení s jinými druhy, ale také impozantní solitér. Má hedvábné velké listy, u nás v květináči dorůstá jen 30 cm, ale v ideálních podmínkách může být mnohem vyšší. Potřebuje dobře propustnou zeminu, mírnou zálivku a snáší polostín i slunce.

Neobvyklý modrozelený eukalyptus

Blahovičník, respektive jeho druh eucalyptus azura bude vhodným kandidátem pro zimní zahrady, chodby nebo atria velkých domů. Je krásný a zdobí především neobvyklým listem. Tvar i barva jsou zvláštní, a proto se tento typ eukalyptu používá i do řezaných kytic. Především v posledních několika málo letech se začal těšit velké oblibě a často se objevuje jako součást dekorace interiérů i na grafikách s florální tématikou. Vzrůstem tvoří keřík, vyžaduje světlo, ale ne přímé a ideálně se hodí do teplot nad 8 stupňů Celsia.

Zdroje: www.express.co.uk, www.ionantha.cz