Pokud hledáte pro svou zahradu opravdu neobvykle kvetoucí květiny, dejte na radu zkušeného odborníka, který je doporučil na Express.co.uk. Známý a zkušený specialista na zahradnictví, známý jako Mr. Plant Geek, vlastním jménem Michael Perry, své odborné rady uveřejňuje častokrát v mnoha televizních pořadech.

Sanguisorba hakusanensis

Trvalka, která nepotřebuje zas tak moc péče je původem z Koreje a Japonska. Často se jí také říká „korejská hora“, což vychází z jejího japonského názvu, který v překladu znamená „pocházející z Haku“, známé hory v Japonsku. Vaši zahradu ozvláštní nejen přitažlivými zpeřenými šedozelenými listy, ale i rozvětvenými stonky nesoucími na svých koncích nadýchané růžovo-levandulové květy s mnoha nápadnými tyčinkami. Daří se jí hlavně v polostínu a půda jí vyhovuje lehce vlhká. Vyrůst vám může až do výšky 1 metru, takže bude opravdovou dominantou vaší zahrady.

Echinacea (Pretty Parasols)

Kvetoucí třapatka vyniká svým jemným růžovo-bílým zbarvením okvětních lístků, které dokonale kontrastují s extravagantním tvarem květů. Dokonce se jí říká "barevný drahokam". Je součástí hvězdnicovité čeledi, pochází z dalekých prérií Severní Ameriky a pěstuje se již skoro 300 let. V dospělosti dorůstá do výšky skoro 1 metru. Třapatky zkrášlí každý záhon na dlouhé období. Rostlina se často používá v medicíně a je známá svými významnými imunostimulačními účinky.

Povíjnice laločnatá (Ipomoea Lobata)

Velmi rychle rostoucí popínavá jednoletá rostlina má velké množství nezvykle efektních květů, které jsou zabarvené od žluté přes oranžovou až po červenou. Vlastně připomínají malé pochodně. Vyznačují se velmi dlouhou dobou květenství, protože kvetou od června až do prvních mrazíků. Zajímavostí je, že když má povijnice ideální podmínky, má denní přírůstek až 10 centimetrů a roste s oporou až do výšky 5 metrů! Proto dokáže rychle vytvořit hustý porost na pergolách, plotech či terasách nebo jiných plochách, které potřebujete zakrýt. Přečnívající šlahouny stačí občas odstřihnout. Vyhovuje jí v podstatě každá půda s dostatečným množstvím vláhy a slunečné stanoviště.

Starček (Senecio Angel Wings)

Senecio s andělským názvem má typické stříbrné hedvábné velké listy, kterých se budete chtít neustále dotýkat, a v noci téměř svítí. Hodí se k pěstování v nádobách a klidně v kombinaci s jinými květinami. Velmi rychle roste a dobře odolává suchu. Výborně se mu daří na slunci, v kyselé i neutrální půdě.

Blahovičník Gunnův (Eukalyptus Azura)

Nese skvostně ocelově modrozelené, neopadavé, okrouhlé listy na stříbřitě ojíněných, vzpřímených větvích. Jedná se o středně rychle až rychle rostoucí keř, který doroste dle podmínek opravdu do vysoké výšky. Počátkem jara jej lze zkrátit. Listy produkují vonnou silici nejenom při rozemnutí, ale i za teplého počasí se rozvoní po blízkém okolí, čímž odpuzují bodavý hmyz. Jejich svítivě modrostříbrná barva se bude vyjímat mezi jakoukoliv zelení, ale stejně tak vynikne i v blízkosti tmavého pozadí, jako je plot či kamenná zídka.

V zimě, když se chlorofyl schová do kořenů, nabývá modrá barva na intenzitě. Roste hustě a pěkně souměrně do vystoupavě oválného tvaru. Blahovičník miluje plné slunce, ale poroste skoro všude. Má rád vlhko, ale jakmile zakoření, zvládá i letní sucha. Není ani příliš náročný na půdu, přesto ideální zem je mírně kyselá a živná, nepodmáčená.

Zdroje: www.mrplantgeek.com, www.express.co.uk, www.nasezahrada.com