Chuti domácích marmelád se ty kupované nemohou ani přiblížit. Nakonec, ne vždycky zvládneme celou úrodu zkonzumovat čerstvou. Samozřejmě se nabízí pustit se do domácí zmrzliny nebo sorbetu, ale zavařenina má jednu neocenitelnou výhodu – uchová vám nádhernou vůni ovoce (nebo zeleniny) na mnoho týdnů. Až pak venku začnou plískanice, budete si moci slunečné letní dny a pohodu na zahrádce aspoň připomenout. Schválně, co když dostanete v zimě chuť na rebarboru nebo třeba borůvky? Nemusíte jako Maruška za měsíčky, stačí zajít do spíže. Připravili jsme pro vás několik méně tradičních receptů.

Borůvková marmeláda s chia semínky a stévií

Chia semínka jsou považována za superpotravinu a vlastně koncentrované zdraví, v kombinaci s borůvkami můžete vytvořit úžasný džem, který se navíc nevaří. Takže všechny zdraví prospěšné látky zůstanou zachovány.

  • 400 g borůvek
  • 4 čajové lžičky stévie
  • 40 g chia semínek
  • šťáva z jednoho citrónu

Borůvky rozmixujte a přidejte je do misky společně s chia semínky. Promíchejte, přidejte stévii a citronovou šťávu. Zakryjte potravinovou fólii a nechte odležet v ledničce přibližně 3 až 4 hodiny. Chia semínka by měla během této doby nabobtnat. Potom vše přendejte do mixéru a rozmixujte do hladka. Nyní již můžete směs přelít do zavařovacích sklenic. Pokud chcete vše spotřebovat rychle, stačí krátká sterilizace ve vodní lázni, pro delší životnost postupujte standardním způsobem, nebo použijte zavařovací hrnec.

Borůvkový džem

Sezóna borůvek je právě v nejlepším, navíc se tohle chutné a zdravé ovoce rozmáhá i v našich zahrádkách. Takže proč nezkusit ještě jeden zajímavý recept. Toto želé bude skvělé na palačinky. Také vhodně doplní třeba vyzrálé sýry.

  • 500 g borůvek
  • 200 ml vody
  • 2 citrony
  • 1 sáček gelfixu či jiného citrusového pektinu
  • 0,5 kg cukru
  • 1 citron

Borůvky vložte do hrnce, zalijte vodou a přiveďte k varu. Asi hrst si nechte stranou. Snažte se teplotu udržet kolem 90 °C. Jakmile jsou borůvky měkké (nepotřebují příliš dlouhé vaření), propasírujte je přes plátno do čistého hrnce. Zvolte co nejširší, ať se může tekutina odpařovat. Plátno pořádně vymačkejte a do borůvkové šťávy přidejte cukr a gelfix. Začněte znovu zvolna zahřívat. Během toho vymačkejte citrony a pomalu vařte, dokud směs nezačne houstnout. Tuhnutí můžete vyzkoušet na vychlazeném talířku. Jakmile směs na talířku ztuhne, můžete ji ještě horkou začít plnit do zavařovacích sklenic. Do každé sklenice přidejte několik kuliček celých borůvek. Dobře očistěte okraje, uzavřete a okamžitě otočte víčkem dolů, aby se obsah zakonzervoval.

zde

Chcete se pustit do výroby vlastních marmelád, džemů nebo želé? Jak na to se dozvíte zde.

Cibulová marmeláda s tymiánem a portským vínem


Pokud se chcete pustit do něčeho opravdu netradičního, zkuste marmeládu z cibule. V případě, že vám roste v truhlíku či na záhoně tymián, vytvoříte neuvěřitelně delikátní pochoutku. Skvěle se uplatní jako doplněk k pečenému masu nebo sýrům.

  • 1 kg cibule
  • 3 lžičky čerstvého tymiánu
  • 3 lžičky suchého portského vína
  • 150 g hnědého cukru
  • 3 lžíce bílého vinného octa
  • 2 lžíce balzamikového octa
  • 1 sáček gelfixu
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej

Cibuli nakrájenou na tenké plátky zvolna orestujte na větší pánvi s olivovým olejem. Opatrně podlijte trochou vody a občas promíchejte. Tymián nasekejte nadrobno a přidejte do pánve k cibuli společně se lžičkou až dvěma soli. Stáhněte teplotu a vařte, dokud není cibule zcela měkká. Poté přidejte portské, balzamikový i vinný ocet a důkladně promíchejte. Přidejte trochu čerstvě mletého pepře, množství zvolte podle své chuti. Do směsi přimíchejte cukr a pektin – můžete použít přírodní citrusový nebo gelfix. Během pár minut by měla směs začít trochu rosolovatět. Opět si můžete pomoci talířkovým testem. Jakmile vše správně tuhne, začněte ještě horké plnit do skleniček. Opět zkontrolujte čistotu závitu a okrajů, uzavřete, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.

Rebarborová marmeláda

Většina z nás má rebarboru spojenou jen s koláčem. To je ale velká škoda, tahle rostlina má mnohem širší použití. Marmeláda z ní je skvělá na tousty, dobře se také hodí třeba k ochucení snídaňového müsli s jogurtem.

  • 1 kg rebarbory
  • 2 pomeranče
  • 500 ml vody
  • 1 sáček gelfixu
  • 1 kg cukru
  • 300 g medu
  • 1 lžíce pomerančového likéru

Rebarboru oloupejte a nakrájejte na menší kousky, aby se dobře rozvařila. Z jednoho pomeranče ostrouhejte kůru a přidejte ji do hrnce k rebarboře. Oba pomeranče vymačkejte (pozor na jadérka), šťávou zalijte rebarboru. Hrnec doplňte vodou. Přiveďte k varu, snižte teplotu a nechte pomalu probublávat, dokud nebude rebarbora zcela měkká. Nezapomínejte promíchávat. Jakmile se rebarbora začne rozpadat, je čas přidat cukr a želírovací prostředek (pektin). Pochopitelně můžete použít již namíchaný želírovací cukr. Ochutnejte a doslaďte medem. Pak nechte vařit, dokud směs nezačne houstnout. V tu chvíli je čas pro přidání pomerančového likéru. Ještě trochu zahřejte a horkou směs plňte do sklenic. Ke konzervaci opět stačí otočení víčkem dolů, případně můžete ještě krátce zavařit.