S ohledem na zmíněné nároky netýkavek se můžeme poohlédnout po místech, která jim budou maximálně vyhovovat. Dařit se jim bude jak v truhlíku na okenním parapetu, takv závěsném košíku pod pergolou, případně v trvalkových nebo letničkových záhonech na zahradě. Celý rod Impatiens zahrnuje na 1000 druhů rostlin (jednoletek i trvalek), z nichž můžete vybírat pro výsadbu a zkrášlení exteriéru. Některé se hodí i pro pěstování jako pokojové rostliny. Některé kultivary jsou jednobarevné, jiné dvoubarevné, další s očkem nebo plnokvěté.

Pěstování netýkavek v nádobách

V závislosti na druhu mohou dosahovat netýkavky balzamíny (Impatiens balsamina) výšky od 10 do 40 cm. Některé kultivary dokonce i 60 cm. Jedním kritériem výběru tedy může být právě výška rostlin. Do terasových nádob proto lze použít rostliny jakékoli výšky. Nebo kombinovat rostliny stejného druhu s rozdílnými výškami a barvami.

Do nádob je vhodná také netýkavka konžská (Impatiens niamniamensis). Pod horními listy se této rostlině objevuje hojné množství pestrých různobarevných květů, které vypadají exoticky, podobně jako pestří papoušci. Proto se této netýkavce říká také Africký papoušek.

Vhodné do záhonů

Netýkavaka Wallerova (Impatiens waleriana) je druhem, který je obdařen velkým množstvím drobných květů a menšími listy. Někdy bývá označována také jako netýkavka turecká. Pro svůj výrazný pokryvný efekt se skvěle hodí na záhonové výsadby. Dá se však pěstovat i jako pokojová květina. Hodí se do polostínu a kvetou úžasně po celou sezónu. Netýkavka Wallerova může mít jak plné, tak jednoduché květy. Vyžaduje živnou půdu a bohatou zálivku.

Do závěsných nádob

Impatiens New-Guinea kultivaru ‘Sun Standing Orange‘ patří k velmi bujně rostoucím netýkavkám. Tento druh mý sytě oranžové květy nakvétající po celou sezónu. Vzpřímené bohatě větvené rostliny jsou schopné již v jednom exempláři zaplnit celou závěsnou nádobu. Díky tomu, že se dobře adaptují na plné slunce i stín, je možné zavěšovat je jak pod kryté, tak pod dostatečně osluněné pergoly.

Kombinace netýkavek s ostatními rostlinami

Ať už máme v plánu pěstovat netýkavky v truhlících na balkoně nebo oknech, v nádobách na terase anebo v závěsných košících, doporučuje se obvykle pěstovat netýkavky samostatně. Možné jsou však i jejich kombinace begóniemi, panašovaným břečťanem nebo s lobelkami.

Pro výsadbu do okenních truhlíků nebo závěsných nádob se obvykle doporučuje pěstování Impatiens x New Guinea. Tyto rostliny mají mohutnější růst a také větší květy. Jejich listy jsou podlouhle kopinaté, často tmavé barvy. Tento druh je celkově tolerantnější k vyšším teplotám. Mohou i přezimovat, avšak obvykle se ponechávají jen mateční rostliny pro tvorbu řízků.