Proč vlastně od sebe jednotlivé povrchy oddělovat? Hlavním důvodem je především tráva, která vám může prorůstat třeba do záhonků, nebo naopak hlína či můlčovací kůra se deštěm nebo větrem roznáší třeba na chodník. Využít můžete palisády z nejrůznějších materiálů, jako jsou beton, dřevo či plast. Časté jsou i obrubníky z cihly, kamene nebo betonu. Vyrábějí se i z plastu, který vydrží desítky let.

Nenaruší ráz

V posledních letech získávají na velké oblibě neviditelné obrubníky. Jak už jejich název napovídá, v zahradě prakticky nejsou vidět, přitom však dobře splní svou funkci. Jsou vyrobeny z plastu, lépe řečeno z recyklovaného polypropylenu. Jednotlivé pásy se k sobě napojují připraveným zámkovým systémem, je tedy absolutně nenáročné díly k sobě pospojovat a vznikne tak pás dlouhý, jak právě potřebujete. Neviditelný obrubník nijak nenarušuje ráz vaší zahrady a můžete jej použít pro všechny druhy povrchů - trávníky, štěrk, záhony, beton, mulčovací kůra, zámková dlažba, žulové kostky apod. Dokonce do těchto obrubníků můžete uložit zahradní elektroinstalaci případně vodoinstalaci.

Hřeby a nářadí

Montáž zvládne každý zručnější kutil, je snadná, rychlá a vůbec se při ní neušpiníte. Můžete si však objednat i profesionální firmu, která vám v zahradě neviditelné obrubníky nainstaluje. Pokud se rozhodnete pro vlastní montáž, budete potřebovat kromě obrubníků a hřebů rýč, širokou motyku, paličku a v případě, že plánujete dělat oblouky, ještě štípací kleště. Hřeby jsou plastové či ocelové, a to podle toho, jaký terén vás čeká. Počítejte, že na jeden metr obrubníku jsou potřeba asi tři hřeby. Plastové pásy jsou natolik pružné, že je lze snadno ohýbat do oblouků, můžete tvarovat vnitřní i vnější zatáčky.

Zdroj: Youtube

Krok za krokem

  • Připravte si vše potřebné - obrubníkové pásy, hřeby i nářadí.
  • Chystáte se dělat oblouky? Obrubníky na rubové straně nastříhejte, vždy uprostřed každého pole. Tím se vám budou obrubníky snadno a pravidelně tvarovat.
  • Obrubníky spojujte pomocí připravených zámků, aby vznikl pás bez mezer.
  • Nejprve obrubníky lehce přichyťte kotvícími hřeby, abyste si vytyčili požadovaný tvar. Pro vytyčení je položte opačně, abyste kolem nich mohli obrývat.
  • Rýčem obryjte celou délku do hloubky 45 nebo 60 mm, podle toho, jaký typ obrubníků máte.
  • Podklad pečlivě srovnejte pro uložení obrubníků v patřičné výšce (tak aby horní hrana obrubníků byla po uložení ve výšce terénu).
  • Nyní obrubníky napevno ukotvěte do půdy hřeby. Pro měkký terén postačí plastové hřeby, do tvrdého terénu používejte hřeby ocelové.
  • Máte hotovo? Není obrubníky zasypejte půdou, kterou jste předtím odryli. Pořádně udusejte a na závěr zalijte vodou.

Zdroje:www.jakopravit.cz, www.familyhandyman.com