Rajčata pěstujeme skoro všichni

Zemědělci, zahradníci i malí balkonoví pěstitelé se na sezonu chystají dlouhou dobu dopředu. Práce s rajčaty začíná už brzy na jaře pěstováním sazenic ve všelijakých kelímcích od jogurtů, džifech a podobně. Když už nám počasí dovolí, vysadíme vypiplané sazenice a pak přijdou deště či kroupy. Letošní sezóna se mnohde zpozdila i o několik týdnů. Víte, co s rajčaty, aby dozrála do podzimu?

Za nezralá rajčata může nejen počasí

Důvodů pro špatné zrání rajčat je víc než jen nepříznivé počastí. Tím mohou být nejen deště a zima, ale naopak i horka a přílišné sucho. Ideálními teplota pro zrání rajčat se pohybuje od dvaceti do pětadvaceti stupňů Celsia. Důležitá je také zálivka, která má být dostatečná. V případě, že se rajčatům nedaří a na keříku zůstává ještě několik nezralých plodů, zkuste zálivku vysadit. Někteří pěstitelé se domnívají, že tento postup pomůže rostlině přesunout veškerou energii do zrání, aby se mohla rozmnožit semeny.

Rajčata nezrají bez světla

Za nedostatečným vybarvením a zráním stojí také oslunění, kterému můžete pomoci odstraněním některých listů. Cílem je lepší prosvětlenost keříku a také vzdušná cirkulace, která udrží rostliny déle zdravé. Nesmíte to ale přehnat. Odstraněním většiny listů můžete rostlinu naopak zbrzdit a nebude již sama schopna zrající rajčata vyživit. Odstraňujte i květy a příliš malé plody, které už nemají dostatek času dozrát.

Příjem živin urychluje zrání rajčat

Důležitý je také příjem živin. Rajčata během zrání přihnojujte a nezapomeňte kolem rostlin občas nakypřit půdu. I to má vliv na příjem živin kořenovým systémem rostlin. Můžete použít přírodní hnojivo, jakým je například nálev ze slepičinců, anebo zkuste průmyslová hnojiva typu „květ a plod“ na podporu zrání.

Dozrávání otrhaných rajčat

Rajčata můžete také otrhat a nechat je dozrát v papírovém pytli s banánem uvnitř. Banán plodům vytvoří ideální chemické podmínky k tomu, aby pomalu dozrály. Zrání rajčat je lepší, pokud necháte plody na větévce.

I nezralé plody se dají zpracovat

Ať už se vám povedlo rajčata nechat dozrát nebo ne, zpracovat se dá téměř cokoliv. Nezapomeňte, že si můžete odebrat semena na příští rok. Rajčata můžete usušit, nakládat, uvařit čatní nebo vlastní kečup. Způsobů, jak naložit s jakkoli vybarvenými rajčaty je opravdu mnoho. Možná objevíte nějaký nový, který vám pak v zimních měsících ozvláštní jídelníček.

Zdroje: https://www.idnes.cz, https://www.express.co.uk