Chceme-li u orchideje odstranit květinovou větev, lze to provést několika způsoby. Je možné aplikovat vazelínu nebo různé oleje, a je i řada dalších metod. Tahle však zaručeně funguje, aby orchidej obnovila své bohaté květenství.

Aloe vera jako booster i lék

K tomu, aby nově větvičky vyrostly z kloubů, kde staré byly odstraněny, stačí využít velice prospěšnou a léčivou rostlinu, aloe vera. Aloe vera kromě toho obsahuje 18 různých druhů aminokyselin, vitaminy B1, B2, B6 a téměř dvacet minerálů. A má i spoustu dalších prospěšných látek, jako jsou kyselina listová, kyselina salicylová, které jsou všechny velmi prospěšné pro ostatní květiny, orchideje nevyjímaje. Všechny tyto látky získáme tak, že tuhý list aloe vera podélně rozřízneme, abychom z něj získali gel.

Klouby orchideje jako základ nového života

Orchideje mohou v kloubech vysychat, což je přirozený a normální proces, který ale není konečný a je možné jej změnit, aby z kloubu vylezl nový výhon. Naopak pod každým suchým uzlíkem je možné najít výhonek nové kvalitní větve. Tato vyschlá kolínka je jen potřebné navlhčit a tím změkčit. A to právě díky aloe vera. Gel z listu aloe nanášíme dvakrát týdně na vyschlá kolínka, na tzv. klouby orchideje. Samozřejmě nic nezkazíte, když jej budete nanášet i na kolínka zelená. Někdy je dokonce snazší získat nový výhonek ze zelené větvičky.

Nečekejme na poslední květ

Pokud není vaše orchidea nemocná a netrpí žádnou chorobou, pak jen tak snadno nevyschne. Je tedy jednoduché z napohled uschlého uzlu získat novou květinovou větévku, která může mít později i velikost hlavní větve orchideje. To je důvod k tomu, proč bychom při prořezávání orchideje neměli čekat až na konec, když zbývá poslední květ. Naopak tak by mohla větev snadněji vyschnout. Pokud tedy větev ztratí všechny květy, je potřeba na nic nečekat a okamžitě přistoupit k prořezu. Nové výhonky se totiž objeví za velmi krátkou dobu pro prořezu. Aloe vera pak celý proces ještě výrazně urychlí.

„Návleky“ z aloe

List aloe vera lze použít i jinak než jej nařízkovat, a aplikovat přímo na klouby orchideje. Stačí jej jen nůžkami nastříhat na malé kousky a ty pak připevnit přímo na klouby, gelem dovnitř, jak je ukázáno na videu. Tak podpoříme vyražení květinové větve. Pokud má naše orchidej zdravý a normální vývoj kořenů, na kousky aloe vera navlečené na kloubech na větvích rychle zareaguje. Spousta látek obsažených v gelu aloe vera pomůže orchideji vytvořit nové výhonky, protože hydratuje a vyživuje klouby.

Malé kousky aloe vera nechte na větvi orchideje tak dlouho, dokud samy od sebe nevyschnou. Je možné je i jednou týdně vyměnit za nové. Obecně platí, že čím více uzlů či kloubů je na větvi orchideje, tím je vyšší pravděpodobnost, že zde vyroste více nových květinových výhonků, zejména z prvních tří uzlů. Velmi přínosné je, že aloe vera lze uplatnit i u rostlin, které mají chorobu nebo jsou jinak poškozeny, protože aloe je zregeneruje a dodá jim opět sílu vyrašit, a to i na velmi tenkých větvích.

I bez aloe!

Pokud ale nemáte doma aloe vera, je možná i celá řada dalších způsobů. Na zvlhčení a změkčení proudů pomůže i čistá voda, kterou bychom na ně občas měli rozprašovačem nastříkat. Právě toto zvlhčení povzbudí orchidej k dalším výhonům a rozvětvení.

Zdroj:

https://www.youtube.com/watch?v=xancWhxjDIE, orchidej.estranky.cz, itesco.cz