Kulturní odrůdy višní rozlišujeme podle vzrůstu stromu, tvaru a velikosti listů, tvorby palistů a žlázek na řapících a hlavně podle vlastností plodů:

  • Kyselky mají plody tmavočervené až černočervené barvy, chuť mají navinulou až nakyslou a šťáva plodu je červená, barvicí.
  • Amarelky mají plody světleji červené či žluté, chuť mají navinulou nebo kyselou a jejich šťáva je světle žlutá, nebarvicí.
  • Tmavé sladkovišně mají plody tmavočervené barvy, jejich chuť je navinule sladká, šťáva je červená, barvicí.
  • Skleňovky mají plody barvy žluté nebo pestré s chutí navinule sladkou a světležlutou nebarvící šťávou.

Odrůdy višní jsou tetraploidní, některé cizosprašné, ovšem v současnosti se již pěstují pouze samosprašné odrůdy. Můžeme proto odrůdu vysazovat i jednotlivě a úrodu máme zaručenou.

Rané i pozdní

U višní hovoříme podle zralosti plodů o osmi třešňových týdnech, podle zrání nejranější odrůdy třešně ´Rivan’. Většinou to bývá v prvním týdnu června (teplejší oblast). Všechny uvedené odrůdy jsou samosprašné.

Bare

Tato česká odrůda kyselky dozrává ve 4. třešňovém týdnu. Plod je střední velikosti, dužnina je měkká, velmi šťavnatá, tmavě červená, šťáva silně barví. Chuť plodů je navinulá až kyselá, aromatická, dobrá. Plodnost je brzká, velká, pravidelná. Odolnost proti nízkým teplotám ve dřevě i v květu je vysoká, proti pukání plodů rovněž vysoká. Plody jsou vhodné především pro konzervárenské zpracování. Odrůda je vhodná zejména pro teplejší oblasti.

Érdi bötermö

Maďarská odrůda kyselky zraje ve 4. třešňovém týdnu. Velký plod má středně pevnou dužninu, červená šťáva dobře barví. Chuť je sladce navinulá, aromatická, velmi dobrá. Plodnost je brzká, střední, pravidelná. Odolnost proti nízkým teplotám ve dřevě a květu je střední, proti pukání plodů je vysoká, odrůda je citlivá k monilióze plodů. Má velmi vzhledné a kvalitní plody, vhodné pro přímý konzum i konzervárenské zpracování, po odtržení stopky z nich nevytéká šťáva. Můžeme ji pěstovat v teplejších a středních polohách, ve vyšších polohách pouze na chráněných stanovištích.

Favorit

Maďarská odrůda je nejchutnější v našem sortimentu. Tato kyselka (amarelka) dozrává ve 4. třešňovém týdnu. Plody jsou velké, jejich světlečervená dužnina je měkká, rozplývavá, velmi šťavnatá, šťáva slabě barví. Chuť je sladce navinulá, aromatická, vynikající. Plodnost je velmi velká, pravidelná. Odolnost proti nízkým teplotám je střední až vysoká, proti pukání plodů vysoká, odrůda je citlivá na moniliózu plodů. Velmi kvalitní plody jsou vhodné pro přímý konzum. Můžeme ji pěstovat ve středních polohách.

Hana

Odrůda pochází ze Slovenska, dozrává ve 4. třešňovém týdnu. Plod má střední, kulovitý, se středně tuhou, rozplývavou, velmi šťavnatou, červenou dužninou, šťáva barví středně silně. Chuť je navinule sladká, aromatická, dobrá. Plodnost je středně velká, pravidelná. Odolnost proti nízkým teplotám ve dřevě i v květu je vysoká, proti pukání plodů a houbovým chorobám rovněž vysoká. Odrůda má plody vhodné pro přímý konzum i konzervárenské zpracování. Nejlepší uplatnění najde v okrajových oblastech.

Újfehértoi fürtös

Maďarská odrůda kyselky zraje v 5. třešňovém týdnu. Plod je velký, dužnina měkká, jemná, rozplývavá, masově červená, šťáva středně silně barví. Chuť je sladce navinulá, aromatická, velmi dobrá. Plodnost je brzká, velká a pravidelná. Odolnost proti nízkým teplotám ve dřevě i v květu je střední až vysoká, proti pukání plodů vysoká, proti napadení plodů moniliózou střední. Velmi kvalitní a atraktivní plody jsou vhodné pro přímý konzum i konzervárenské zpracování. Můžeme ji pěstovat ve všech oblastech, nejkvalitnější plody však poskytuje v teplých polohách.

Morellenfeuer

Kyselka pocházející z Dánska dozrává v 5–6. třešňovém týdnu. Plody má střední, kulovité až vejčité s měkkou, šťavnatou, tmavě červenou dužninou, šťáva barví středně silně. Chuť je navinulá, aromatická, velmi dobrá. Plodnost je velmi brzká, velká, pravidelná. Odolnost proti nízkým teplotám ve dřevě i v květu je vysoká, proti pukání plodů rovněž vysoká, je středně náchylná k monilióze plodů. Velmi kvalitní plody jsou vhodné pro přímý konzum i konzervárenské zpracování. Můžeme ji pěstovat ve všech oblastech vhodných pro višně, ve vyšších polohách na chráněných stanovištích.

Morela pozdní

Velmi pozdní kyselka pochází z Francie. Dozrává v 7. až 8. třešňovém týdnu. Plod je střední až velký, kulovitý až vejčitý, dužnina měkká, šťavnatá, tmavě červená, šťáva silně barví. Chuť je nakyslá až kyselá, s osobitou příchutí. Plodnost je velmi velká, pravidelná. Odolnost proti nízkým teplotám ve dřevě i v květu je vysoká, proti pukání plodů rovněž vysoká, je náchylná k monilióze plodů. Odrůda má velmi kvalitní plody především pro konzervárenské zpracování. Můžeme ji vysazovat ve všech oblastech, včetně okrajových.