Pokud neuhodí dlouhotrvající třeskuté mrazy, mohou s naší pomocí venku přežít i poměrně choulostivé rostliny, které promrznutí nesnášejí. Izolace květináčů je pak nezbytná i u celoročně venku pěstovaných rostlin, kterým sice mráz nevadí, ale i je by zahubilo kompletní promrznutí kořenového systému. K tomu totiž ve volné půdě, narozdíl od relativně malé nádoby, nedoje.

  • Všechny květináče obalíme izolací – osvědčila se například bublinková fólie, ale stačí i pytlovina nebo sláma.
  • Rostliny s dlouhými listy (například dračinky) svážeme a obalíme netkanou textilií. Teplomilnější, choulostivé rostliny takto přežijí, pouze pokud bude zima mírná. Ale jistější samozřejmě je přezimovat rostlinu v místnosti.
  • Kmínky stromkových rostlin obalíme pěnovou izolací, která se používá například na vodovodní trubky.
  • Korunky rostlin pak ochráníme netkanou textilií, kterou však v bezmrazých dnech sejmeme. Pokud se přes den oteplí, mohly by se pod ním rozvinout houbové choroby.
  • U stromovitých kapradin přehrneme uschlé listy přes srdíčko rostliny a celou rostlinu pak obalíme bublinkovou fólií.

Pozor na přemokření!

Aby přebytečná voda mohla odtékat, zvedneme nádoby nad zem a usadíme je třeba na štěrk nebo na úlomky střešních tašek.

Velmi důležité je zajistit pro rostliny dobrou drenáž, protože promočený substrát může zmrznout a rostliny nevratně poškodit. Myslet na to musíme už při sázení – dno květináče vysypeme asi pěticentimetrovou vrstvou drenáže (použít můžeme třeba střepy z rozbitých květináčů nebo kousky polystyrenu).

Na druhou stranu nesmíme zapomenout, že i rostliny chráněné před mrazem je potřeba občas zalít. Samozřejmě se nesmí přelít.

Ochranná zeď

Všechny květináče pak přesuneme ke zdi domu a postavíme je těsně k sobě, čímž zvýšíme teplotu kolem květináčů o několik cenných stupňů.

Všechna opatření jistě pomohou, ale pokud teploty dlouhodobě klesnou hluboko pod bod mrazu, nezbude nám, než se smířit s tím, že příroda je silnější než my a choulostivější rostliny buď přestěhovat do domu, anebo se s nimi rozloučit.

Podle knihy Ilustrovaný průvodce zahrádkáře Zima z vydavatelství RDV