Někdy se vyšší teploty a sucho objevují už během jara a pro přírodu, zejména pro rostliny, které pěstujete na zahradě, to často bývá teplotní šok. Druhý šok jim připravíte v okamžiku, kdy ze strachu, že rostliny suchem zahynou, začnete vše zběsile zalévat, i několikrát denně. Půda má být sice vlhká, ale provzdušněná a pozor dávejte i za zalévání v době, kdy je slunce nejžhavější, riskujete, že rostlinám spálíte listy. Nejlepší je zalévat večer, jakmile se slunce schová za obzor, nebo časně ráno, kdy je ještě vlaho. Zálivku rozhodně nepřehánějte.

Pravidelné kypření

Suchým a vyprahlým záhonům pomůžete tak, že je budete každý den kypřit. Jakmile se na povrchu vytvoří suchá vrstva, odvede veškerou vodu, kterou jste zalévali, pryč ze záhonu. Jakmile záhon zalijete a po každém osvěžujícím dešti zeminu kolem rostlinek pěkně prokypřete.

Tráva drží vláhu

Skvělým pomocníkem pro udržení vláhy v půdě je i posekaná tráva. Stačí ji rozprostřít na půdu kolem rostlin, keřů i stromků. Tráva poslouží jako mulč, který zajistí, že v zemi zůstane tolik potřebná vláha. Navíc zajistí stabilní teplotu, pokud se během noci náhle ochladí a zvýší se tak rozdíl teplot mezi dnem a nocí.

Skleník větrejte

Pokud můžete, vytvořte rostlinám stín nebo alespoň polostín během poledních veder. Skleník můžete pokrýt třeba rohožemi, aby se eliminovaly sluneční paprsky. Nezapomeňte také větrat. A mějte na paměti, že zatímco záhony není nutné zalévat denně, ale spíš jednou za několik dní a vydatně, truhlíkové rostliny potřebují každodenní zálivku.

Související články


Zdroje: abecedazahrady.dama.cz, www.gardeningknowhow.com