Zvláště si však libují v ovoci nahnilém a otlučeném, octový zápach je pro ně neodolatelným lákadlem. Co s nimi? Už naši předkové se pokoušeli octomilek zbavit různými lepidly na destičkách, med nevyjímaje. Používali také octovou vodou v láhvi, kterou zavěšovali v místnosti v naději, že se octomilky utopí. Účinné byly rovněž mucholapky.

Kombucha

Na jeden způsob ochrany jsem přišla náhodou. Od známé jsem dostala čajovou houbu kombuchu, kde v návodu mimo jiné stálo: „Dej si přes nálev řidší pláténko, nebo ho budeš mít plný octomilek.“ Jelikož jsem však vhodné pláténko neměla, přeložila jsem přes sklenici jedenkrát přeložený obvaz a upevnila ho přes hrdlo gumičkou. Sklenici jsem uložila do chladné spíže vedle ovoce.

Po měsíci jsem při kontrole zjistila, že je plná octomilek. Mušky prolezly do láhve skrz obvaz a nevím, zda se upily či utopily, ale bylo jich tolik, že jsem musela nálev přecedit. Výluh s kombuchou měl octový zápach, kterému zřejmě neodolaly. Potom jsem láhev vrátila zpět a proces několikrát opakovala. Nejlepší však bylo zjištění, že se od té doby na ostatním ovoci ve spíži nevyskytovala jediná octomilka.

Houbu kombuchu lze získat v prodejnách zdravé výživy nebo zdlouhavým způsobem z koupeného kombuchového nápoje.

Eva Kunzeová, Borkovany

Insekticid z drogerie? Raději domácí!

V drogerii koupíme insekticidní přípravek v rozprašovači, kterým místa výskytu octomilek postříkáme. S přípravkem nesmí přijít do styku s děti a zvířata. Prostory se potom musí řádně vyvětrat.

Vyrábím si také svůj roztok.

  • Ve dvou litrech vody povařím 1 kg kapradě (samce).
  • Dále nakrájím cibuli a zaliji ji vodou — za několik dní vykvasí.
  • Nakonec nasekám mátu do lihu (stačí pár kapek) nebo sušenou nadrolím.

Všechny tři složky smísím, přecedím a roztokem postříkám všechna místa napadená muškami.

Jana Jankovská, Neveklov