Návrat k odolným, ale zdobným druhům rostlin

O přírodu také nikdo nepečuje a jak je všechno zelené! Jenže příroda si nevysadila na zahradu panašovanou vrbu na suchý osluněný hrb, ani borůvky do alkalické zeminy. Všechno, co u vás v okolí neroste samo, vyžaduje zvýšenou péči, ale času je někdy nedostatek. Jestliže si každý rok slibujete, že už svoji zahradu opravdu zjednodušíte a osázíte jinak, pak právě teď je dost času všechno promyslet a naplánovat tak, aby se květinám dařilo i bez vaší zvláštní péče.

Jaké odolné květiny se hodí na zahradu?

Odolné květiny nejsou nějaké ošklivky. Jsou to druhy, které dobře klíčí, stejně pěkně rostou a ozdobí zahradu barevnými květy, ale hlavně nebudou trpět žízní. Správnou kombinací zajistíte zahradě pěkný háv i bez toho, abyste se jí museli přehnaně věnovat. Nenáročné rostliny se za sice vás nevyplejí, ani se neposeká trávník sám, ale nějaký ten čas přeci jen ušetříte.

Polštáře krásenek potěší pohledem

Krásenky jsou nenáročné letničky a ze zahrad se tato rostlina šíří i do okolní přírody, kde zplaňuje. I toto je důkazem toho, že v českých podmínkách se krásenkám daří bez pomoci. Kvetou červenými, růžovými a bílými květy.

Odolné afrikány jsou zábavné květiny

Afrikány neboli aksamitníky jsou stálicemi českých zahrad a nejsou jen pěkné, ale i zábavné. Jejich barevné křížení potěší oko a sběr semen na příští rok je radostí na konci sezóny. Daří se jim výborně na prosluněných místech a skvěle zvládnou i sucho. Afrikány jsou nejčastěji žluté či oranžové, druhy se liší vzhledem květů i výškou. U afrikánů je prostě z čeho vybírat.

Květiny našich babiček

Cínie, astry a třapatkovky jsou u nás také dobře známé a osvědčené květiny, které si rozhodně zaslouží místo na záhoně a nádherně zdobí po celé pozdní léto až do podzimu. Mají obrovské zastoupení barev a pěstují se ze semen vysetých v předjaří nebo ze sazenic. Všechny jsou velice zdobné, pospolu vytvoří krásné záhony a vytvoříte z nich i půvabné řezané pugéty.

Zdroje: https://gardeningsoul.com, https://living.iprima.cz