Založení kompostu je snadná věc. Ať už máte malou nebo velkou zahradu, nebo si chcete pořídit kompostovací nádobu přímo do bytu. Jaký materiál do kompostu ale patří, a jaký ne?
Nejdříve se podívejme na materiál, který kompostu prospívá. Mimo odřezků ze zahrady, jako jsou trávy a listí ze stromu, můžete do kompostu přidat hobliny nebo piliny, hnůj od býložravců, nepotisknutou lepenku nebo novinový papír a papírové kapesníky.
A co zbytky z kuchyně?
Kompostu prospívají veškeré zeleninové a ovocné zbytky a slupky. Někdo vynechává slupky z exotického ovoce, zbytky z cibule a česneku. Do kompostu také můžete nasypat odpad z odšťavňovače, sypaný čaj, kávovou sedlinu či prošlé koření. Pokud vám začala plesnivět zelenina nebo ovoce, kompostu by to nemělo vadit. Kompostovat lze i kukuřičné klasy, nevařená zrna jako je rýže nebo kroupy, párátka, skořápky z ořechů, staré ovesné vločky a semínka nebo drobky. Rychle se rozloží, a kompostu by neměly vadit, ani rostlinné polotovary jako sójové, rýžové, mandlové nebo kokosové mléko, tofu a tempeh.
Co do kompostu nikdy nedávat:
- Invazivní plevele jako je pcháč rolní. Tyto rostlinky jsou sice krásné, ale velice snadno se ale rozrůstají. Do kompostu není proto vhodné je dávat.
- Potravinové zbytky, obsahující některé živočišné produkty včetně masa, mléčných výrobků a kostí, také do kompostu nepatří. Nejen, že mohou v kompostu hnít a zapáchat, budou také lákat noční mrchožrouty jako jsou krysy, kuny, lasice. Stejně jako neomyté vaječné skořápky. Ty v principu kompostu neškodí, opět ale mohou lákat nezvané návštěvníky.
- Máslo, kuchyňský olej, živočišný tuk a mastnota. Jelikož je vlhkost klíčovou součástí kompostování, položky na bázi oleje se nerozloží. Navíc mohou kompost znehodnotit a přilákat škůdce.
- Pečivo a vařená zrna. Ani chléb, zbytky sladkého pečiva nebo těstoviny a rýže nedělají kompostu dobře. Lákají totiž nejen škůdce, kteří by si chtěli na zbytcích pochutnat, podporují navíc množení škodlivých bakterií a proces hnití.
- Lepenkové obaly a samolepky z ovoce a zeleniny. Kuchyňské obaly z jogurtu, mléka, sušenek apod. pochopitelně do kompostu nepatří. V rozumném časovém horizontu se nerozloží a navíc mohou kompost znehodnotit. Podobně je to také s „biologicky rozložitelnými obaly“. Ty jsou v domácích podmínkách téměř nerozložitelné. Jsou totiž určené pro mnohem teplejší průmyslové kompostárny.