Ohniště patří na každou zahradu, s tím jistě souhlasíte. Nemusí samozřejmě sloužit pouze k opékání zmiňovaných špekáčků, ale i třeba k pálení zbytků ze zahrady.

Žula, ta vydrží navěky

Jestliže místo, kde chcete ohniště umístit, je jakž takž v rovině, popřemýšlejte o žulovém vydláždění. Tvar kruhu vypadá moc zajímavě a ohniště uprostřed posazení jakbysmet. Žulové kostky dosti podražily, ale co ne. Velikost kostek je na vás, může to být malá kostka, velká nebo i odseky, které vypadají skvěle a jsou levnější, ale je s nimi velká práce (asi jako s puzzle). Nestačí však jen udělat díru a kostky tam naskládat, musí se vytvořit tzv. kufrn neboli lože, které můžete vytvořit z písku. Jelikož po kostkách nebudete přejíždět autem, písek bude naprosto stačit. Písek má totiž obrovskou výhodu v tom, že s ním snadno dorovnáte povrch a při doklepnutí na kostku sám vyplní spáry mezi kostkami. Uprostřed nechejte kulatý otvor pro ohniště, které si buď můžete zakoupit v hobymarketu, nebo bude dostačující udusaná hlína. Záleží na vašem vkusu.

Řešení ve svahu

I ve svahu lze ohniště pořešit. Například ze žulových obrubníků (v tomto případě obrubníčků). Takto to vyřešili chlapi z městysu Davle na místním fotbalovém hřišti.

Oáza klidu na zahradě

Ano, máme žulu velice v oblibě. Zde si pan Robert pohrál s rygolovým/regulačním kamenem (do 35kg), který se používá zejména na opěrné zdi, a s kostkou 8x10. Ohniště doplňuje stylové sezení ze dřeva.

Dolaďte i sezení

Sezení okolo ohniště je důležitým „detailem" celé akce. Nikdo vás nebude nutit doladit celý projekt k dokonalosti, ale musíte uznat sami, že to bude vypadat lépe, než když tam rozestavíte bílé plastové židle. Nikdo netvrdí, že do toho musíte investovat hromadu peněz, buďte trochu kreativní, inspirace je všude kolem nás. V dnešní době jsou moderní železniční pražce, ze kterých se dá vytvořit spousta netradičních věcí, včetně sezení k ohništi. Tvořit se dá i z palet nebo starých cihel. Nesmíme zapomenout ani na kulatiny ze dřeva či špalky.

Zakrytí ohniště

Pokud si vytvoříte ohniště, které bude mít zvýšené okraje, doporučujeme vyrobit poklop na míru, kterým se dá ohniště kdykoliv v době neužívání přiklopit a v tu ránu vznikne designový stoleček na odkládání drinků.

Další inspirace

Kromě žuly můžete použít plno dalších materiálů, jako například staré cihly, kámen, zámkovou dlažbu, apod.