Při výběru ohniště myslete na bezpečnost. V prvé řadě oheň žhne a rozpálí materiály a objekty stojící v blízkosti. Potřebujete dostatek místa na ohniště samotné i na posezení v jeho blízkosti.

Pokud jde o materiály a tvary, nejvhodnější je se inspirovat přímo na vaší zahradě. Pokud zvolíte atypické, mohou působit honosně a extravagantně, pokud se přikloníte, k těm, které se na zahradě již objevují, docílíte vyrovnaného, nenuceného dojmu. Dalším hlediskem je jeho využití. Představujete si, že na ohni budete připravovat pokrmy, grilovat nebo udit? Pak je bude možná vhodnější ohniště mimo střed posezení, ke kterému budete mít lepší přístup a tvarem i vybavením bude vhodný k úpravě pokrmů.

Přilož cihlu k cihle

Nejjednodušším stavebním materiálem jsou jako vždy cihly a tvárnice. V případě venkovního ohniště není nutné použití pojiva a klidně je můžete jen naskládat na sebe nasucho. Čím menší otvory mezi jednotlivými kusy, tím lépe.

Rozhodnout se můžete pro ohniště kulaté nebo hranaté. Cihla je vděčný materiál. Manipulace je jednoduchá a v případě nespokojenosti můžete suchou cihlovou zídku přestavět.

Vhodné jsou hliněné i betonové cihly, navíc v hobymarketech naleznete i okrasné s upravenou vnější stranou, která je zdobnější, často naturálnějšího vzhledu.

I v případě bez použití malty je vhodné základy ohniště urovnat do roviny, případně vytvořit pevnou betonovou základnu, na kterou budeme skládat cihly.

Někdy si všimněte, že základna je vysypána drobným štěrkem nebo oblázky. Tento na první pohled krásný detail je nanejvýš nepraktický. Drobné kamínky budete z ohniště odebírat společně s popelem a již nikdy nedocílíte krásně uhlazeného a uklizeného dna ohniště.

K docílení maximálně zapraveného ohniště s použitím stavebnin doporučujeme kovovou vložku, obruč, případně celokovovou širokou nádobu, která je vložena do středu ohniště.

Pěkným detailem může být také kamenná deska nebo kovový tác, jímž ohniště zakryjeme, pokud se nepoužívá. Transformujeme jej tak na stolek nebo dokonce šachovnici, jíž můžeme využívat během dne.

Přírodní kámen

Pokud se rozhodnete pro přírodní kámen, můžete narazit na několik problémů. Přirozený neupravený vzhled dodá vašemu ohništi charakter jako žádná tvárnice, ale v porovnáním s pravidelnými cihlami je práce s ním neobyčejně náročná. Také možnost skládat kámen nasucho často odpadá vzhledem k nestabilnosti. Nezapomeňte, že kameny použité v blízkosti ohně nesmí být ty, které jste si vylovili z místního potoka nebo tůně. Zahřátím mohou praskat a odletující kousky mohou nepěkně poranit.

Nádoby a květináče

Další hojně využívanou a elegantní možností je betonová, kovová, terakotová nebo kamenná nádoba. Tyto nádoby by měly být dostatečně stabilní a široké, mohou být primárně pro květiny nebo mít i jiné využití. Nebojte se použít i nestandardních prvků.

Mělké a široké, masivní nádoby vypadají velice dobře. Pokud jsou z vhodných materiálů, pak se není čeho obávat. Umístit je můžete volně nebo na kovovou trojnožku nebo podložit většími valouny.

Nezapomeňte, že ohniště je sice středobod, lákadlo, okolo kterého se vše soustředí. Ale je to především posezení, u něhož bude třeba trochu popřemýšlet, jak ho udělat dostatečně pohodlné a vkusně dekorované, aby plnilo funkci estetickou i praktickou.

Zdroje:

www.architectureartdesigns.com, zahrada.bydleniprokazdeho.cz