Zatím to vypadá, že aktuální situace se šířením nového typu koronaviru nás ještě nějaký čas donutí trávit více času na našich zahradách či chalupách. Skvělým místem pro setkávání v rodinném kruhu je ohniště. Byť může mít různý půdorys, největší oblibě se těší ta kulatá.

Než se rozhodneme pro určitý typ ohniště, měli bychom zvážit, jaké jsou naše představy o jeho užívání. Někomu bohatě postačí obyčejné ohniště ohraničené kameny, které dokonale navodí prázdninovou romantiku. Musíme však počítat s tím, že v trávníku vznikne vypálené místo a jen těžko budeme takový oheň přemisťovat.

Zdroj: Youtube

Pokud však chceme oheň využívat třeba i k opékání buřtů nebo grilování, pak bychom to měli při výběru ohniště zohlednit. Výrobci ohnišť obvykle nabízejí řadu doplňků (např. síťový poklop proti odlétajícím drobným uhlíkům, ochranný poklop, grilovací mřížku).

Přenosné ohniště – mísa, koš nebo stůl?

Přenosná ohniště se zvlášť hodí tam, kde nemáme příliš mnoho místa v zahradě, popř. máme možnost jej umístit na terase. Nejlevnější přenosná ohniště v podobě ocelové mísy seženeme v ceně kolem 500 Kč. Pokud zatoužíme po designově vyladěném kousku, může se částka vyšplhat na 5000 Kč i více.

Volit můžeme mezi ohništěm plochého typu (tvarem připomíná mělkou mísu) nebo kónického tvaru (vypadá trochu jako odpadkový koš), Velmi elegantně vypadají ohniště ve tvaru stolku, jehož kraje jsou přizdobené keramickou mozaikou.

Materiál ohniště vybíráme i s ohledem na místo, kde jej budeme používat. Nejčastěji se prodávají přenosná ocelová nebo litinová ohniště, popř. z umělého kamene či mramoru. Zvlášť efektně vypadají ohniště vyrobená z povětrnostně odolné oceli. Jejich výhodou je, že takto upravená ocel odolává povětrnostním vlivům a tak ohniště nevyžaduje žádnou další údržbu. Pokud tedy toužíte po ohništi s rezavým vzhledem, poohlédněte se po materiálu označovaném jako corten (někdy též COR-TEN).

Zděné ohniště z cihel nebo kamenů

Pokud máme k dispozici dostatečný prostor a rádi se u ohně scházíme, pak stojí za úvahu vybudování posezení s ohništěm.

V případě, že nechceme, aby ohniště poutalo mnoho pozornosti, můžeme jej zapustit do země. Častěji se však staví ohniště nadzemní, které může být i velmi atraktivním prvkem v zahradě.

Zvlášť pěkně u nadzemních ohnišť působí, pokud stavební materiál ohniště využijeme i na základy pro posezení.

Zdroj: www.zahrada-centrum.cz, www.magazinzahrada.cz