Mezi odolné rostliny, které můžete pěstovat i na zimu, patří křen, chřest, pór a cibuloviny. Tato zelenina je chráněná před mrazem, jelikož má kořeny a hlízy ukryté hluboko v zemi. Velmi snadnou rostlinou na pěstování je ovšem také růžičková kapusta, která se při nízkých teplotách krásně vybarvuje, a proto se stává dominantou tmavých záhonů.

Osázejte si zimní truhlíky okrasnou kapustou a fialkami podle video návodu na YouTube, na kanálu Gardening with the Williams‘:

Zdroj: Youtube

Vyšlechtěná okrasná kapusta

Možná vás ani nepřekvapí, že okrasná kapusta nejspíše pochází právě z Japonska, kde se zrodila spousta jiných odrůd a hybridů. Pěstovat na svých zahradách můžete jak okrasnou kapustu, jejíž listy jsou silně zkadeřené, tak i okrasné zelí, které má hladké listy. Vybírat můžete rovněž mezi rozdílnými barvami kapust, které se začnou objevovat s poklesem teploty ve středu růžice.

Barevné kouzlení růžic

Okrasná kapusta je unikátní v tom, že se začne vybarvovat až při nízkých teplotách, kdy ostatní rostliny naopak chřadnou. Jakmile se totiž venku ochladí a teplota spadne pod 10 °C, dojde k vybarvení středů růžic do červené, růžové nebo bílé barvy. Díky tomu je můžete i barevně kombinovat mezi sebou a vyzdobit jimi tak prázdné a smutné záhony.

Pořízení vhodné sazenice

Než se vydáte na nákup sazenic okrasné kapusty, měli byste vědět, jakou rostlinu v zahradnickém centru vůbec vybrat. Sahejte pouze po dobře vyvinuté růžici, která identifikuje zdravou rostlinu a nevykazuje žádné známky poškozených listů. Při výběru dbejte také na kořenový systém, který by neměl být v květináči příliš přehuštěný. Pokud by byl, okrasná kapusta vám poroste na záhonu pomaleji.

Kombinace v truhlících

Okrasnou kapustu můžete pěstovat nejen na záhonech, ale také v truhlících a květináčích na balkonech či oknech. V takových případech však dejte na dno nádoby silnější drenážní vrstvu. Vhodnými sousedy pak pro společné pěstování jsou vřesovci, chryzantémy, nízké okrasné traviny nebo břečťan.

Kapustu zkonzumujte

Jelikož se stále jedná o běžnou zeleninu, můžete ji kdykoliv zkonzumovat. Příprava je obdobná jako při vaření normální zelené kapusty, jen ji budete muset nechat o něco déle dusit pod pokličkou, poněvadž má tužší listy. Parádu tak udělá nejen venku na zahradě, ale také doma na talíři!

Související články

Zdroje: zahradkarskaporadna.cz, living.iprima.cz