Okrasné trávy dělají podzimní zahradu „fresh“

Pokud ještě na zahradě nemáte žádnou okrasnou trávu, měli byste to napravit. Jsou potěchou pro každé oko, protože hrají všemi barvami, nejvýrazněji právě teď na podzim.

A navíc nevyžadují nijak náročnou péči, ani podmínky ke zdárnému růstu. V současné době je jich na trhu v nabídce nepřeberné množství, a tak můžete vybírat dle svých potřeb od vysokých druhů až po ty nízké. Které trávy jsou nejoblíbenější a nejvíc vhodné pro naše klimatické podmínky?

Kortadérie dvoudomá (Cortaderia selloana)

Rostlina se řadí k nejvýraznějším okrasným travám. Možná jste o ní slyšeli pod názvem pampová tráva či pampas. Jde o atraktivní trávu, která nejvíce vyniká na tmavě zeleném pozadí, protože na první pohled zaujmou její chocholovitá květenství v bílé nebo růžové barvě. Kortadérie se hodí jako skvělé pozadí trvalkového záhonu nebo do kombinace s jinými travinami. Velice jí to sluší i u jezírek a domácích rybníčků.

Dochan pasárkovitý (Pennisetum alopecuroides)

Pokud máte menší zahradu, je pro vás vhodný právě dochan, který je často nazýván vousatcem. Ve chvíli, kdy kvete, budete mít dojem, že je vaše zahrada plná miniaturních fontán.

Lalang válcovitý (Imperata cylindrica)

V případě, že jde o nejbarevnější okrasnou trávu, jednoznačně vede tento exotický lalang, konkrétně kultivar Red Baron neboli Rubra. Lidově se mu říká krvavá tráva. Je to takový rostlinný chameleon. Na počátku vegetačního období jsou jeho listy žlutě zelené a špičky mají výrazný červený odstín. Během léta začíná červená barva převládat a počátkem podzimu je většina listů nádherně tmavě rudá. V případě, že bude mít lalang v létě místo s dostatkem slunce, zbarvení bude mnohem sytější.

Ozdobnice čínská (Miscanthus sinensis)

Tento druh dekorativní trávy je s oblibou využíván, a tak je ho možné často vidět na pěstěných zahradách. Dorůstá výšky asi 140 až 60 cm a je nepřehlédnutelný i díky svému proužkovanému stonku. Nejčastěji mají pruhy bílou nebo žlutou barvu a jsou svislé i vodorovné.

Metlice trsnatá (Deschampsia caespitosa)

Tento druh traviny patří k těm méně výrazným, ale i ty mají na zahradě své místo. Dělají příjemnou kulisu jiným rostlinám a velice se vyjímají během sezóny vedle trvalek i letniček. Na podzim to metlici velmi sluší vedle vřesů a vřesovců.

Zdroje: www.zahrada-centrum.cz, www.dumazahrada.cz, www.sazenicka.cz