Ibišek jedlý (Hibiscus esculentus) zvaný též okra je pěstován jako jednoletá rostlina a je velmi teplomilný. U nás jej lze pěstovat jen v teplých lokalitách nebo ve skleníku.

Pěstování jedlého ibišku

  • Sazeničky je třeba předpěstovat dom nebo ve skleníku.
  • Ven jej můžeme vysadit až koncem května.
  • Pečujeme o něj podobně jako o papriku, ovšem ibišek jedlý doroste značně větších rozměrů.

Rozkvétá koncem července, plodem je dužnatá tobolka, kterou sklízíme záhy po odkvětu.

Všestranné využití plodů

Dužnatý plod konzumujeme čerstvý nebo v pokrmech. Obsahuje velké množství kyseliny jablečné, ochucují se jím omáčky, džemy, bylinné čaje i limonády. Také jím lze barvit pokrmy doruda. Plody můžeme sušit a v zimě použít na snížení horečky. Kalichy se používají jako obklad na rány a čaj z nich působí proti kašli. V oblastech, kde tento ibišek běžně roste, v kuchyni používají i mladé listy. Také nedozrálá semena lze uvařit podobně jako hrách a dozrálá pražená semena slouží jako náhrada kávy.