Jedovaté dřeviny na zahradě: buxus a brslen
8. 3. 2012

Jedovaté dřeviny na zahradě: buxus a brslen

Buxus čili zimostráz je velmi oblíbeným stálezeleným keřem, který lze snadno tvarovat. Je však dobré vědět, že je silně jedovatý. Zrovna tak i nenáročný brslen, jež skvěle zpevňuje svahy. A dokonce i broskvoň – tedy pouze pecka šťavnatých plodů.

nebezpečné jsou plody, listy i dřevo zimostrázu

Zimostráz vždyzelený (Buxus sempervirens) je oblíbený zahradní keř s drobnými kožovitými listy, který je využíván jako obruba cest, živý plot či ozdoba vchodu. Lze jeje velmi snadno tvarovat do nejrůznějších podob. Rostlina však obsahuje alkaloidy a požití některé rostlinné části způsobuje průjem, silné křeče, poruchy dýchání a centrální nervové soustavy, někdy až se smrtelnými následky.

Zimostráz je jedovatý nejen pro člověka, ale i pro koně, skot, psy a vepře. Zajímavostí je, že zimostrázové dřevo je velmi tvrdé a nejhustší ze všech evropských dřev, proto se používá v dřevorytectví a k výrobě

zimostráz vždyzelený (Buxus sempervirens)

Plody brslenu chutnají ptákům, pro nás jsou jedovaté

Plody brslenu evropského (Euonymus europaea) jsou zvláštní nejen barvou, ale i tvarem. Vytvářejí růžové tobolky, které ukrývají semínko v oranžovém míšku. Vybarvené plody jsou přitažlivé pro drobné ptactvo, které semínka s oblibou konzumuje. Pro člověka jsou však plody jedovaté. Jedovaté jsou i ostatní části rostliny, neboť obsahují glykosidy a alkaloidy.

Otrava se projeví u lidí i u zvířat nevolností, zvracením, průjmy, zvýšenou teplotou a poruchami krevního oběhu. Příznaky se mohou projevit za 12–18 hodin. Za smrtelnou dávku pro dospělého člověka se považuje 30 tobolek. Zaznamenány byly dokonce i otravy truhlářů, kteří zpracovávali nádherné žluté dřevo brslenu.

brslen evropský (Euonymus europaea)

Keř je na pěstování velmi nenáročný, hodí se i do okrajových částí zahrad. Je vhodný i na zpevnění prudších svahů, jeho jemné kořeny mají schopnost ochránit půdu před sesuvy. Zajímavá je odrůda Red Cascade, která se vyznačuje bohatou násadou intenzivně vybarvených plodů.

Broskve jsou zdravé, jejich pecky nikoli

Asi každý zná sladké osvěžující broskve, plody broskvoně obecné (Persica vulgaris), které s úspěchem pěstujeme i v našich podmínkách. Málokdo ale ví, že semeno (jádro), ukryté ve zdřevnatělé pecce, je jedovaté. Obsahuje totiž kyanogenní glykosidy. A právě při konzumaci jader, která bývají často zaměňována s mandlemi, se uvolňuje kyanovodík. Následkem je pak bolest hlavy, slinění, dušnost a až ztráta vědomí. Proto se při požití semen doporučuje okamžitě vyvolat zvracení a zajistit výplach žaludku.

Autor Daniela Dušková.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: devětplusdevět = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »
PředchozíDalší
Portál provozuje Tarsago | © 2018 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS