Jedovaté rostliny: třemdava, pryšec, koukol, drchnička
28. 8. 2012

Jedovaté rostliny: třemdava, pryšec, koukol, drchnička

Na území našeho státu roste několik set druhů jedovatých či jinak nebezpečných rostlin. Najdeme mezi nimi druhy prudce jedovaté, jedovaté a druhy jedovaté jenom mírně. Rostou nejen ve volné přírodě, pěstujeme je i na zahrádkách.

Třemdava v přírodě i na zahradě

Třemdava bílá (Dictamnus albus) je naším domácím chráněným druhem. Nejčastěji se vyskytuje na polostinných místech, na okrajích křovin, v propustných půdách s dostatkem vápníku. Je velmi odolná k suchu a nachází tudíž uplatnění především ve stepních partiích zahrad.

  • V květu dosahují rostliny třemdavy výšky 50–100 cm.
  • Pevné, vzpřímené stonky jsou porostlé sytě zelenými zpeřenými listy a zakončené kuželovitým hroznem květů.
  • Květy vykvétají začátkem června a jsou nejčastěji růžové či bílé. Rostliny vytvářejí silný kůlový kořen a proto se velmi špatně přesazují.
  •  Rostlina po odkvětu vytváří červená lesklá semena, kterými je možné ji množit, podmínkou však je jejich důkladné vyzrání.

všechny druhy třemdavy včetně okrasných kultivarů jsou jedovaté. Obsahují fotosenzibilující látky, které při současném působení slunečního záření poškozují u citlivých osob pokožku, která zrudne, svědí až i zpuchýřovatí. Požití rostliny způsobuje průjmy a bolesti břicha.

Třemdava bílá 

Pozor na šťávu z pryšce

Pryšec chvojka (Euphorbia cyparissias) je hojně rozšířený na neobdělávaných a velmi suchých stanovištích. Utrhneme–li rostlinu, vytéká z její lodyhy mléčná šťáva (latex), která obsahuje organické kyseliny, olej, silice, pryskyřice a jiné látky.

  • Na pokožce způsobuje silné podráždění, puchýře až vředy.
  • Nebezpečné je především, když šťáva zasáhne oči.
  • Po požití jakékoliv části rostliny se také dostavují křeče zažívacího traktu.

Na rostlinu jsou citlivá zejména zvířata, a proto se na pastvě pryšcům důkladně vyhýbají.

pryšec chvojka 

Krásný jedovatý koukol

Koukol polní (Agrostemma githago) se v posledních letech znovu začíná objevovat na okrajích obilných polí. Odnepaměti byl považován za nepříjemný plevel, hlavně v ozimém žitě.

Především černá olejnatá semena koukolu obsahují toxické saponiny, které v minulosti byly příčinou otrav lidí i dobytka hořkou moukou, znečištěnou semeny koukolu. Po požití semen se dostavuje slinění, bolesti břicha i hlavy, zvracení, průjem, slabý puls, bezvědomí a nakonec smrt zástavou dechu. Smrtelné otravy byly zaznamenány i po požití obilné kávy ze špatně vyčištěného praženého žita. U koní a skotu může koukol způsobit poruchy jater, třes, zhroucení až smrt. Otravy byly pozorovány i u psů, ovcí, koz a králíků.

koukol polní
Nenápadná drchnička

Drchnička rolní (Anagalis arvensis) je hojný, obecně rozšířený plevel na polích, zahradách i u cest. V mírně jedovaté nati a především v semenech jsou hlavní nebezpečné složky saponiny, třísloviny a hořčiny. U lidí je otrava málo pravděpodobná, u zvířat pak byly zaznamenány otravy s lehčím průběhem, provázené průjmy a zažívacími potížemi.

Autor Daniela Dušková.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: sedmmínusdva = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »
PředchozíDalší
Portál provozuje Tarsago | © 2018 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS