Mišpule, půvabný stromek s tajemnými plody
9. 8. 2013

Mišpule, půvabný stromek s tajemnými plody

Jsou plody mišpule, jednoho z nejkrásnějších zahradních stromků, jedlé? Nebo slouží pouze pro okrasu stejně jako sněhobílé květy? A jak mišpuli, která sice pochází z jižních krajů, ale u nás má tradici již mnoho staletí, pěstovat?

Mišpule obecná (Mespilus germanica) roste jako keř nebo nízký strom. Pochází z oblasti sahající od jižní Evropy až po Arménii. Latinský název tedy nevypovídá o zemi původu, ale odráží fakt, že ve střední Evropě mišpule již dávno zdomácněla. Od starověku se její malé a roztomilé plody používaly v kuchyni i v lékárnictví. U nás je mišpule pěstována sice poměrně vzácně, ale je známa již od dvanáctého století. I v našich klimatických podmínkách se jí daří dobře a v teplejších oblastech zplaňuje.

Koruny mišpulí jsou nízké a široké, kompaktní a velmi pohledné. Listy jsou úzce eliptické, na okrajích jemně pilovité, naspodu pýřité. Bílé květy připomínají květy jabloní.

mišpule

Plody jsou kulaté, hnědé až hnědozelené malvice s nápadně širokou prohlubní kalicha a výraznými  kališními cípy.

Jak pěstovat mišpule?

  • i

     

    Pozor na to, že mišpule mohou být hostitelskými rostlinami pro baktérie, které mají na svědomí spálu růžovitých rostlin. Proto je raději nepěstujte v jejich blízkosti. Samy ale chorobami netrpí.

     

    Na půdu sice nejsou mišpule náročné, ale lépe prospívají v lehčí a vápenité.
  • Mají rády teplé, slunné či pohostinné stanoviště.
  • Jsou odolné vůči mrazu.
  • Můžete je pěstovat v různých formách, nejčastější je polokmen (nejčastěji se roubují na hloh či hrušeň).
  • Existují odrůdy s většími plody (kolem 5 cm) a drobounkými (kolem 2cm), které bývají ještě chutnější a voňavější.
  • Mladé stromky nabízejí školky a specializovaná zahradnictví.

Mišpule lze pěstovat i bez prořezávky, vytvářejí přirozeně pěknou deštníkovitou korunu. V prvních třech letech od výsadby však výchovný řez dobré tvarování pojistí. U sazenice stačí ponechat pět výhonů pro budoucí kosterní větve a ty zkrátit první i druhý rok o polovinu a třetí rok o třetinu. Vhodný termín pro řez je zima, pokud silně nemrzne, i předjaří. V dalších letech již není třeba mišpuli prořezávat, obvykle si sama udržuje pěknou vzdušnou korunku. V případě potřeby, pokud se na chudých suchých půdách vyčerpá, však snáší i zmlazovací řez.

 

Mišpule v kuchyni

Mišpule odedávna obohacovaly jídelníček našich předků, kteří je konzumovali syrové nebo z nich připravovali chutné marmelády. Také je sušili na křížaly. Mišpulím se též připisovaly léčivé účinky, staví například průjem.

Plody mišpulí mají jednu zvláštnost. Chutné a jedlé jsou až po přemrznutí. Chutí pak připomínají  pikantní marmeládu, jsou měkké a voňavé. Mišpule proto sklízejte až když přejdou mrazem. Můžete se procházet zahradou v prosinci a ochutnat ovoce přímo ze stromu!

  • Mišpule lze konzumovat ihned – jejich obsah po odtrhnutí stopky snadno vymáčknete, nebo vydlabete lžičkou.
  • Pro vysoký obsah pektinů, díky kterému dobře rosolovatí, jsou mišpule výtečné i pro přípravu marmelád.
  • Oblíbené jsou i mišpulové kompoty, likéry, pasty, vína.
  • Mišpule, které ještě mrazem nepřešly, se mohou přidávat do ovocných vín, kde díky vysokému obsahu tříslovin zvyšují jejich trvanlivost a také dodávají zajímavou, sladce podzimní vůni.

Mišpule obecná po přemrznutí (jen takto se dá jíst)

Mišpulové víno

Suroviny: 1100 g mišpulí, které přešly mrazem, 220 ml vody, 220 g cukru, živná sůl pro kvasinky, 1 g kyseliny citronové

  • Zralé mišpule očistíme a spaříme horkou vodou s rozpuštěným cukrem. Necháme vychladnout.
  • Sirup slijeme do kvasné láhve, pevné mišpule můžeme nahrubo rozmixovat a přidat do sklenice.   
  • Přisypeme živnou sůl pro kvasinky, kyselinu citronovou a vinné kvasinky.
  • Láhev opatříme kvasnou zátkou a směs necháme v teple postupně vykvasit.
  • Před stáčením víno přefiltrujeme přes aktivní uhlí a naláhvujeme
  • Nejméně dva dny necháme ustát
  • Aromatické a lahodné víno nevšední chuti podáváme vychlazené.

Pro Receptář speciál, spoluautor Jana Bucharová.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: sedmplusšest = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

V Andaluzii se vzácně vyskytuje kludacha, což je odrůda mišpule. Její plody jsou pomerančově žlutooranžové, asi 3 cm v průměru, sladké chuti. Kvete v květnu až červnu jasně modrými květy. Lze ji spatřit v BZ Na Slupi, Praha 2.

mišpule

(VWPsQNuwc8m.Cwed38Am5f4uK7N_QNs6JyvjFo), 20. 10. 2015, 07:48

V článku jsou popsány dvě různé mišpule - na prvním obrázku je mišpule německá, která u nás běžně roste a dozrává, plody jsou dobré až po přemrznutí ( i v mrazáku).Roste i ve 450 m n.m. a dozraje každoročně. Roubuje se na hloh, snad i na kdouloň.
Druhý a třetí obrázek je subtropický lokvát, řečený mišpule japonská, která u nás může růst ve skleníku nebo zimní zahradě, ale plody zrají v zimě, takže u nás nemá její pěstování smysl, pouze pro pěkné velké listy.

Mišpule

(Jaromír Kučera), 27. 2. 2015, 16:05

Na třetí a druhé fotce je vyobrazen lokvát japonský. Koupit jej můžete na www.exotikadomu.cz

mišpule?

(Karel Ler), 26. 10. 2014, 19:33

Mišpule na 2. a 3. fotce jsem nikdy neviděl, ani nikde na internetu (osobně jsem v životě viděl 3 stromy na různých místech různého stáří). Můžete upřesnit, o jaké mišpule jde, případně jestli vůbec jde o mišpule?

mišpule

(Karel Ler), 26. 10. 2014, 19:12

Mišpuli málokdo zná, chuťově je to přitom výborné ovoce. Navíc dozrává až v listopadu, kdy už jiné ovoce na stromech není.

Pokud máte větší množství plodů a nevíte co s ním, nechte ho vykvasit a vypalte ho společně se švestkami, slivovici to přidá výbornou zemitou chuť! Jenom je potřeba myslet na to, že mišpule jsou prokvašené až v lednu nebo únoru, to už může být problém sehnat otevřenou pálenici. Pálit čistě jenom mišpule se mi bohužel nepoštěstilo, výsledek musí to být něco vyjímečného.

Pozor na to, na čem je Mišpule naroubovaná. Pokud se nepletu, roub na Gdouli roste rychleji než kmen, takže kmen nemá dost velkou velkou nosnost a ohne se. To sice může vytvořit nečekaný a zajímavý, většinou ale nežádoucí tvar stromu.

Mišpule zkušenosti

(Vrtak), 6. 7. 2014, 22:17

Dovezl jsem si semínka z Řecka v roce 2012. Semínka v truhlících všechny vzešla a první rok jsem je dal přezimovat do tepla. Tuto zimu jsem na ně zapomněl a byl jsem překvapený, že stromky vydrželi i mrazy a listí zůstalo. Hned z jara jsem je zasadil na louku a zažil jsem trauma, protože zachutnali srnkám a půlku ze stromků ohlodali totálně a druhou značně. Chutnají jím nejenom listy ale i kůra. Po natření přípravkem proti okusu se jim zatím zvěř vyhýba ale jsem zvědav jak se jim bude dařit a jestli přežijí zimu. Musím jím samozřejmě pomoci, ne ani proti mrazům ale rozmlsané lesní zvěři.

mišpule

(forD-34UHaHvR.enW), 12. 8. 2013, 21:45

zdravím vás zahradničkové
Mám prosbu Pletu se ? Mišpule a kdolouň je jedno a totéž?
Kde se sežene mišpule ?
Děkuji za odpověd a mnoho zdaru .
Yvette

RE: mišpule

(Mira), 13. 8. 2013, 19:36

Kdepak, kdouloň a mišpule jsou dva různé stromky.

mišpule

(VWPsQNuCW_yoTYTuVVSsQNu), 12. 4. 2011, 17:23

Sháním stromek mišpule německé.

RE: mišpule

(VWPsQNuvW%zk8YTuVVSsQNu), 9. 9. 2013, 12:00

Jako děcko jsem mišpule milovala,tak jsem stromek zasadila do zahrady.Dnes je to maxi strom,kterej každým rokem ořezáváme,protože ho u nás jedí už pouze ptáci,když je sníh.

jan.tymon@seznam.cz

(VWPsQNuBA7bMQMvaVWR), 14. 10. 2010, 09:20

MISPULE

PředchozíDalší
Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2018. Autorská práva vykonává vydavatel.
Jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem (mechanickým nebo elektronickým)
i v jiném než českém jazyce bez písemného svolení vydavatele je zakázáno. ISSN: 1805-9465.

© 2018 VIZUS | Používáme redakční systém Vizus CMS