Doma muškáty namnožíme nejsnáze řízkováním, výsevy se používají většinou jen v zahradnických a šlechtitelských podnicích (vysévat doma je třeba již v prosinci). A pro řízkování nepotřebujeme ani semena – jen ostrý nůž. Řízky odebíráme na konci léta až začátkem podzimu. Nejvhodnější je pozdně letní množení, protože rostliny do konce podzimu spolehlivě zakoření, přes zimu dostatečně narostou a na jaře jdou již do plného růstu a brzy nakvétají.

Řízkování muškátů krok za krokem

  • Ideální teploty pro zakořeňování jsou kolem 20 °C.
  • Spodek řízků těsně pod očkem mírně šikmo seřízneme, spodní listy odstříhneme, ponecháme2 až 3 vrcholové
  • Řízek necháme asi den až dva zaschnout, poté je zapícháme do množárenského substrátu.
  • Řízky by měly být dlouhé kolem 10 cm, na vrcholu s dvěma až třemi listy.
  • Substrát musí být lehký a vzdušný, např. směs rašeliny nebo listovky a písku 1:1.
  • Řízky zakoření asi za měsíc, pak je přesadíme do nádob do substrátu pro dospělé pelargonie (např. rašelina nebo listovka, písek nebo perlit, kompostová zemina v poměru 3:2:1).

U pelargonie páskaté a velkokvěté je lepší použít vrcholové řízky, které budou po zakořenění ihned pokračovat v růstu (u stonkových řízků se nejprve musí vytvořit nové pupeny) a jsou vhodnější i z estetického hlediska. U převislých pelargonií lze použít jakékoliv přiměřeně vyzrálé části stonku, nehodí se jen zcela zdřevnatělé části ani nejmladší, měkké a nevyzrálé výhony. Že nejsou vrcholové, nevadí, naopak: břečťanolisté muškáty tvoří postranní pupeny snadno a rychle.