Zahradničení v druhém únorovém týdnu: Sezóna začíná v sadbovači
5. 2. 2018

Zahradničení v druhém únorovém týdnu: Sezóna začíná v sadbovači

Do misek a sadbovačů na okenním parapetu můžete zasít další várku semínek. Na zahradě mezi tím teplé počasí probudilo sněženky a nastává čas prořezávek. Zima se však ještě vrací, polevila pouze na chvíli…

Rostliny, které si dávají na čas, nežli vykvetou či zaplodí, se vyplatí předpěstovat časně. V prvních dnech klíčení potřebují jen vláhu a teplo. Poté vyžadují dostatek světla, aby byly silné a zdravé místo slabých a vytáhlých, sytě zelené místo neduživě nažloutlých. Postavte je proto těsně k jižně či východně orientovanému oknu bez záclony nebo co nejblíže pod okno střešní. Pokud si přejete vypěstovat ze semen mnoho krásných sazeniček, vyplatí se pořídit zářivku s denním spektrem. Nejen rostlinám, i lidem svědčí a tak za pošmourných dní prospěje nejen semenáčkům, ale i jejich zahradníkům.

semenáčky měsíčních jahod

Předpěstování sazeniček

Měsíční jahůdky

Můžete je pěstovat na záhoně, ale i jako pohledné a přitom plodné půdopokryvné rostliny. Vhodné jsou i do nádob. Pokud si vypěstujete vlastní sazeničky, budou levné a nebudou napadeny  častými virovými chorobami – osivem se nepřenášejí. Je však nejvyšší čas, pokud si jahůdky přejete ještě letos. Drobounká semena pouze přitlačte k substrátu, nezasypávejte je, a zavlažujte rozprašovačem na květiny. Nejrychleji vyklíčí při teplotě 20-25 °C, později sazeničkám stačí teplota okolo 15 °C.

Paprika 

Papriky se vyplatí zasít již v první půli února. Bude jim trvat téměř půl roku, než vás obdarují prvními zralými plody, a jejich zrání brzy ukončí nastupující zima. Proto je dobré období plodnosti načasovat na léto. Teplomilné papriky vám nejrychleji vyklíčí při teplotě 25 °C – pomůže topení, nebo elektrické vyhřívací dečky. Při růstu semenáčků může teplota klesnout, ale měla by se i nadále pohybovat nad 20 °C. Můžete je zasít do lehkého výsevního substrátu, osvědčený je i samotný perlit – pufovaná hornina, která poutá vodu a zároveň umožňuje přístup vzduchu. Neobsahuje však žádné živiny, semenáčkům je musíte ihned dodat tekutým hnojivem. Stejně si můžete předpěstovat jedlé peruánské mochyně.

semenáčky okurek

Okurka

Pokud máte skleník, můžete si předpěstovat sazenice skleníkových odrůd okurek, a alespoň část vysít již takto časně. K přesazení budou připravené v dubnu – i do nevytápěného skleníku v teplejších oblastech je to možné. Ideální je skleník pultový – zeď přes den akumuluje teplo a v noci ho vyzařuje. Rovněž pařeniště vytápěné hnojem je vhodné. Při teplotě 25 °C vyklíčí semínka za pár dní, při teplotě 15 °C do dvou týdnů.

Rajče   

Časné předpěstování má smysl především u odrůd rajčat určených do skleníku. Semena nejrychleji vyklíčí při teplotě 25 °C. Později může teplota klesnout na 15-20 °C, sazeničky budou silnější a zdravější. Stejně jako u paprik můžete vybírat z velkého množství odrůd, které plodí rajčata rozmanitých, tvarů, bare i chutí. Velmi praktické jsou odrůdy odolné vůči plísni – na našem trhu bohužel zatím nejsou běžné, pocházejí převážně z Anglie.

Celer

I celer patří mezi zeleninu s velmi dlouhou vegetační dobou, to je dobou od vysetí po sklizeň. Na předpěstování sazenic je proto nyní nejvyšší čas. Při teplotě 20 °C vyklíčí do týdne, rostoucím sazeničkám posléze stačí 10-16 °C.

Brokolice

Nejrychleji klíčí při teplotě nad 20 °C, po vyklíčení však sazeničky pěstujte při teplotě 10-16 °C, budou silnější a zdravější. V březnu a dubnu je můžete sázet do pařeniště a skleníku, v dubnu v teplejších oblastech i ven. Záhon se vyplatí přikrýt netkanou bílou textilií, která je ochrání před chladem a vytváří příznivé mikroklima

Květák

Rovněž časně předpěstované květáky můžete zjara vysadit do pařeniště, skleníku nebo na záhon pod netkanou bílou textilii, avšak v teplejších oblastech – jsou méně otužilé nežli brokolice. Semena nejlépe klíčí při teplotě 20-25 °C. Poté by měla klesnout na 12-15 °C, aby byly sazenice kvalitní a zdravé.

Kedlubna

Rané odrůdy, vhodné pro výsadbu do pařeniště, skleníku či pod foliové kryty, si můžete předpěstovat již počátkem února. Semena ochotně klíčí při teplotě 18-20 °C, sazenicím později stačí teplota 12-16 °C.

Salát   

Pokud si sazeničky salátu předpěstujete doma již v začítkem února, budete mít časnou sadbu do skleníku, pařeniště i ven pod foliový kryt nebo netkanou textilii. Salát je otužilá zelenina, a odrůdy určené k řezu listů můžete seřezávat již za měsíc od výsevu. Listy kozlíčku polníčku narostou za dva měsíce, hlávkový salát vytvoří křehké, lahodné hlávky do tří měsíců. Při teplotě 25 °C vyklíčí za semínka pár dní (pozor však na to, že s každým dalším stupněm klíčivost opět výrazně klesá). Rostoucím semenáčkům a sazeničkám poté vyhovuje teplota 10-15°C. Č

Petúnie

Vypěstovat si vlastní sazeničky petúnií není těžké – výhodou je široký výběr odrůd i mnoho sazeniček za málo peněz. Je však třeba začít včas, abyste se květů dočkali již počátkem léta. Nejrychleji semínka vyklíčí při teplotě 22-25°C. Po dvou týdnech semenáčkům teplotu snižte na 16-18 °C. Sazeničkám velkým 5 cm stačí teplota okolo 15 °C. Pokud jsou drobounká semena peletkovaná, tedy obalena kaolinovou hmotou, je třeba kuličky rosit důkladně – žádná semínka nesmí při klíčení zaschnout a pro ta peletovaná to platí dvojnásob.

Semenáčky lobelek se přesazují po štipcích

Lobelky

V druhém únorovém týdnu je na výsev lobelek nejvyšší čas. Nejlépe klíčí při teplotě 22-25 °C, poté může teplota klesnout na 18 °C. Můžete si vypěstovat množství sazeniček těchto vděčných letniček. V jednom sáčku bývá přes tisíc drobounkých semen. Rozhoďte je co nejrovnoměrněji na lehký substrát, přitlačte, ale nezasypávejte, a poté zavlažujte rozprašovačem. Drobounké semenáčky se později rozsazují po štipečcích.

Aksamitník, netýkavka, kopřivěnka, sporýš, vilec, hrachor, svlačec

Oblíbené letničky si můžete zasít a předpěstovat již nyní, pokud si přejete květy již počátkem léta. Semenům všech zmíněných druhů postačí ke klíčení 20 °C (rychleji mohou klíčit při 25 °C, ovšem s výjimkou verbeny jim v nouzi postačí i 15 °C). Rostoucím sazeničkám vyhovuje teplota kolem 15° C, kopřivěnce (Coleus) pak 15–20 °C.

↑Zpět na začátek

výsev ředkviček

Časné výsevy do skleníku

Ředkvička

Otužilé ředkvičky můžete vysévat přímo do skleníku či pařeniště. Při ochlazení pařeniště v noci důkladně izolujte a výsevy ve skleníku překryjte netkanou textilií a bublinkovou fólií. Semena klíčí nejrychleji při 20 °C, do dvou týdnů vyklíčí i při 10 °C. Předpěstování vhodné není, můžete však vysít lehce naklíčená semena, nebo alespoň semena máčená den či dva ve vlažné vodě. Semena zasypte 0,5- 1 cm vrstvou substrátu.

Mrkev

Také rané odrůdy mrkve můžete vysít do pařeniště i skleníku. Do plné velikosti doroste mrkev až za 3-4 měsíce od výsevu, ovšem “baby karotku” můžete sklízet již dříve. Předpěstování a přesazování není vhodné, snadno dojde k poškození kůlového kořínku. Můžete však zkusit vysít již naklíčená semena, podobně jako u ředkvičky. Při teplotě 10 ° C vyklíčí do tří týdnů, při 15 °C do dvou týdnů. Do týdne vyklíčí při 20 °C.

↑Zpět na začátek

Bílý nátěr chrání kmen před praskáním

Ochrana bylinek, trvalek, ovocných dřevin

Okrasné cibuloviny

Teplé počasí vytáhlo ze země sněženky, na mnohých zahradách dokonce rozkvetly. Jsou otužilé a ani navracející se mrazy je nezahubí, ovšem je lepší, když raší z listové podušky a ne z holé země, která je zranitelná a promrzne velmi snadno. Pouze příliš vysokou vrstvu nastýlky můžeme opatrně odhrnout, pokud je třeba. To samé platí pro talovíny, které štafetu nejčasnějších květů brzy přeberou, a podobně i nejranější krokusy.

Jabloň, hrušeň

Za bezmrazých dní (nebo alespoň dní, ve kterých teplota neklesá pod 5 °C) začínáRohož chrání kmen před střídáním teplot a tudíž kůru před praskáním vhodný čas k prořezávkám. Mladé stromky vyžadují řez výchovný, který je pro založení pevné korunky a budoucí životnost, plodnost i zdraví stromu velmi důležitý. Starší stromy potřebují prořezávku udržovací – u dřevin s dobře založenou korunkou je však již jen malým zásahem. Přestárlým stromům může prospět zmlazovací řez, musí být však proveden citlivě a na více etap v průběhu několika zim. Kůru kmenů a silnějších větví chráníme proti praskání, přichází rizikové období střídání teplejších denních a nízkých nočních teplot. Pomáhá natření kůry vápennou barvou nebo stínění pomocí prken či rohoží. Mladé stromky stále chraňte před srnami a zajíci.

Třešeň, višeň, broskvoň, meruňka, slíva

Peckoviny, na rozdíl od jádrovin, v únoru neprořezáváme. Jsou citlivější na houbové choroby, a řezné rány by pro ně byly vstupní bránou. Ovšem kůru proti praskání je třeba chránit, stejným způsobem jako u jádrovin a mladé kmínky a větve také proti okusu.

Rybíz, angrešt, maliny, ostružiny

Pokud budete ovocné keře pravidelně zmlazovat a prosvětlovat odstraněním starších větví, sklidíte více ovoce a keře budou zdravější. Je třeba si vybrat dny, kdy nemrzne, nebo kdy teplota alespoň neklesá pod -5 °C a řezné plošky, stejně jakou ovocných stromů, pečlivě ošetřit stromovým balzámem.Výhony také chraňte před okusem zvěří, řez, který provádějí srnci, srnky a zajíci nebývá ku prospěchu.

↑Zpět na začátek

Autor Jana Bucharová.

Související články

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: sedmplussedm = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »
PředchozíDalší
Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2018. Autorská práva vykonává vydavatel.
Jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem (mechanickým nebo elektronickým)
i v jiném než českém jazyce bez písemného svolení vydavatele je zakázáno. ISSN: 1805-9465.

© 2018 VIZUS | Používáme redakční systém Vizus CMS