Zahradničení ve čtvrtém lednovém týdnu: Co se vyplatí zasít časně?
22. 1. 2018

Zahradničení ve čtvrtém lednovém týdnu: Co se vyplatí zasít časně?

S prvními výsevy pro předpěstování sazenic nemusíme čekat na únor. Když papriky a další zeleninu s dlouhou vegetační dobou vysejeme včas, dají větší úrodu. Saláty zase můžeme připravovat pro rychlení.

 

V pařeništi vytápěném hnojem vypěstujem saláty velmi brzy

Zimní sklizně

Kapusta růžičková, pór, kadeřávek

Zima a mráz kapustičkám nevadí, chráníme je však před výkyvy teplot. Pokud je nepřikryl sníh, přehodíme je netkanou textilií, rákosovou rohoží, slámou, chvojím. V případě potřeby je zaléváme, růžičky sklízíme postupně od spodní části rostliny. Podobně sklízíme a chráníme i kadeřávek a ozimý pór.

Čekanka

Postupně sklízíme doma či ve sklepě rychlené čekankové puky. Nahořklá, křehká čekanka je skvělá do salátů i zapečených či dušených zeleninových směsí.

Máta, meduňka

Bujně rostoucí bylinky můžeme rychlit v teple za oknem i ve skleníku. Postupně sklízíme mladé výhony, čímž podporujeme větvení a udržujeme pěkný tvar rostlin. K rychlení je vhodná i pažitka, roketa či petrželka – zatímco trsy máty a meduňky již musíme mít napěstované a na podzim přesazené do květináče, rychle rostoucí roketu, pažitku a petrželku můžeme začít vysévat do misek a truhlíčků za oknem.

↑ zpět na začátek

Ochrana bylinek, trvalek, ovocných dřevin

Rebarbora

Při holomrazu doplníme vrstvou mulče - kompostu, listí, slámy. Chráníme tak kořeny trvalky, která je přes zimu ukrytá pod zemí, ovšem velmi časně zjara vyraší a poskytne křehké řapíky na koláč.

Jahody

Jahodníky jsou sice otužilé, ale před holomrazy je raději chráníme slámou, chvojím, netkanou textilií – na jaře budou v lepší kondici. Při oblevě však ochranu odstraníme, aby zapářka a nedostatek čerstvého vzduchu nepodpořily rozvoj houbových chorob.

Jako ochrana proti okusu keřů a stromků poslouží i netkaná textilie

Rybíz, angrešt, maliny, ostružiny

Výhony chráníme před okusem zvěří – buď koly pletiva kolem celých keřů, nebo válcem z bílé netkané textilie.

Levandule, šalvěj, tymián, hortenzie, dřevitá pivoňka, komule, ibišek, růže, plamének

Kořeny chráníme nastýlkou, která zároveň podporuje úrodnost a kvalitu půdy – v případě potřeby proto vrstvu mulče doplňujeme. Při holomrazu je vhodné chránit i nadzemní části rostlin, ovšem při oblevě obaly z netkané textilie odstraníme. Přemíra vlhka, tepla a málo čerstvého vzduchu láká plísně. Podobně postupujeme i u ostatních dřevin a trvalek.

Rozmarýn

Choulostivější bylinky, jako je rozmarýn, myrta či vavřín mrazu nevystavujeme a necháme je odpočívat na světlém, ale chladném místě (ideálně 5-16 °C). Rozmarýn sice mírnější zimy přežije i venku, ale na jeho mrazuvzdornost není spoleh – výjimkou je odolná odrůda ´Arp´.

Okrasné cibuloviny

Cibule jarních květin by měly být zasazeny dostatečně hluboko a navíc ještě chráněny nastýlkou, ideálně z listí, případě kompostu a slámy.

Vřes, vřesovec

Stálezelené rostliny vypařují vodu i v zimě, i když mnohem méně než v létě. Pokud je delší dobu sucho, za bezmrazých dní jim dopřejeme zálivku. Pokud zahradu pokrývá sníh, vodu z konve nepotřebují. Můžeme však sníh odrnovaný z cest přihodit pod keře – při oblevě je postupně zavlaží.

Jabloň, hrušeň, třešeň, meruňka, slíva, ořešák

Mladší stromky chráníme před okusem zvěří – pletivem, kmínky lze chránit i plastovými rukávci, nebo je obalit jutou, novinami, netkanou textilií.

↑ zpět na začátek

Správné skladování

Brambory

Kvalitní vydrží při 2-8 °C, při vyšší vzdušné vlhkosti a v temnu. Vlhkost vzduchu ve sklepě zvýšíme pokropením podlahy (nikoli brambor).

Jiřiny

Osvědčené je přezimování hlíz v papírovém pytli při 5-10 °C, ideálně při 8 °C.

Mečíky

Citlivým hlízám mečíků je nejlépe na lísce při 6-8 °C a při vzdušné vlhkosti 65-75 %.

Begónie

Aby hlízy nevyschly, ukládají se do mírně vlhkého písku. Kontrolujeme jeho vlhkost a v případě potřeby mírně pokropíme. Ideální teplota se pohybuje mezi 5-10 °C.

↑ zpět na začátek

Zeleninová zahrada - stručný přehled nějčastěj pěstovaných plodin

Rajče     kontrola a doplnění semen    výsev skleníkových odrůd doma

Paprika   výsev skleníkových odrůd za okno či pod zářivku

Okurka    kontrola a doplnění semen    výsev skleníkových odrůd doma

Salát     výsev pro rychlení raných odrůd, předpěstování časné sadby

Mrkev     skladování semen na suchém, temném, chladném místě

Ředkvička výsev do vytápěného skleníku, dle počasí i pařeniště

Čekanka   postupné sklízení doma či ve sklepě rychlených puků

Cuketa    skladování semen na suchém, temném, chladném místě

Dýně skladování semen na suchém, temném, chladném místě

Kapusta   růžičková – ochrana před výkyvy teplot, zálivka, sklizeň

Pór  ochrana před větrem a výkyvy teplot, zálivka, sklizeň

Rebarbora při holomrazu ochrana kořenů nastýlkou-kompost, listí, sláma

Česnek    skladování na vzdušném, suchém, bezmrazém místě

Cibule    skladování na vzdušném, suchém, bezmrazém místě

Brambory  skladování při 2-8°C a vyšší vzdušné vlhkosti, v temnu

Hrách     skladování semen na suchém, temném, chladném místě

Celer     kontrola a doplnění semen    předpěstování raných odrůd

Zelí skladování semen na suchém, temném, chladném místě

Fazole a fazolky    skladování semen na suchém, temném, chladném místě   

Květák    kontrola a doplnění semen         předpěstování raných odrůd

Brokolice      kontrola a doplnění semen    předpěstování raných odrůd

Kedlubna  výsev pro rychlení raných odrůd, předpěstování časné sadby

Jahody    ochrana před holomrazy slámou, chvojím, netkanou textilií

Autor Jana Bucharová.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: šestmínusdva = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »
PředchozíDalší
Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2019. Autorská práva vykonává vydavatel.
Jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem (mechanickým nebo elektronickým)
i v jiném než českém jazyce bez písemného svolení vydavatele je zakázáno. ISSN: 1805-9465.

© 2019 VIZUS | Používáme redakční systém Vizus CMS