Zahradničení ve čtvrtém únorovém týdnu: přípravy na jaro
19. 2. 2018

Zahradničení ve čtvrtém únorovém týdnu: přípravy na jaro

Končí čas vhodný k předpěstování paprik a petúnií, nastává doba zakládání pařeniště, setí rajčat, salátu, ředkviček i mrkví. Prořezávky jabloní, hrušní, rybízů i malin jsou v plném proudu.

Zatímco zimou sevřená zahrada zatím růstu zeleniny nepřeje, do skleníku a vyhřátého pařeniště ji můžete sít i sázet předpěstované sazeničky. Jak si pařeniště založit se dočtete v článku: Nejčasnější jarní zeleninu vypěstujete v pařeništi. Jak na to?

 

Mladé saláty ve skleníku

Výsevy a výsadby do skleníku a pařeniště

Ředkvička

Ředkvičky můžete sklízet již měsíc od výsevu, časné setí se vyplatí. Jsou otužilé, v noci však pařeniště izolujte dekou, slámou či rohoží a výsevy ve skleníku překryjte netkanou textilií a bublinkovou fólií. Semena nejrychleji klíčí při 20 °C, do dvou týdnů vyklíčí i při 10 °C. Pokud chcete růst ředkviček uspíšit, vysejte v teple naklíčená semena – nejprve je na den namočte do vlažné vody, poté nechejte naklíčit a vlhké buničině nebo utěrce. Po výsevu, kdy je zasypete přibližně centimetrovou vrstvičkou lehkého substrátu, nesmí zaschnout.

Mrkev

Předpěstování a přesazování se nevyplatí ani u mrkve, s jejím dlouhým kůlovým kořínkem citlivým na poškození. Stejně jako u ředkviček můžete vysít již naklíčená semena, vyklíčí však i v dobře založeném pařeništi. Při teplotě 10 °C jim to bude trvat přibližně tři týdny, při 15 °C jen dva. Do týdne vyklíčí v teple, při 20 °C. Od výsevu doroste mrkev do plné velikosti až za 3-4 měsíce, ovšem mladé mrkvičky můžete sklízet již drive – nejlépe probírkou, aby měly zbylé kořeny dostatek místa pro růst.

Salát   Výsadba sazenic salátu kozlíčku polníčku

Odrůdy salátu určené k řezu listů poskytnou velmi časnou sklizeň – mladé listy můžete seřezávat již do měsíce od výsevu. Na výběr jsou saláty svěže zelené i červené, se zkadeřenými listy, se kterými v kuchyni vykouzlíte pokrmy nejen zdravé, ale i lákavě vyhlížející. Listy otužilého kozlíčku polníčku, napěchované vitamíny, lze sklízet již za dva měsíce. Hlávkový salát vytvoří křehké, zavinuté hlávky do tří měsíců. Semena vyklíčí i v pařeništi – při teplotě nad 5 °C přibližně za dva týdny, při 10 °C za týden. Dobře klíčí na světle, proto je nezasypávejte, pouze přitlačte k substrátu. Sazeničky můžete také předpěstovat doma. Při teplotě 25 °C vyklíčí drobná semena za dva dny, poté jim však vyhovuje teplota nižší.

Brokolice

Do pařeniště a skleníku se vyplatí vysadit již předpěstované sazeničky. Semena nejrychleji klíčí při teplotě nad 20 °C, po vyklíčení však sazeničky jim postačí teplota 10 °C, proto je můžete z teplého pokoje přestěhovat na zahradu.

Květák

I teplomilnější květák můžete vysazovat do dobře založeného pařeniště nebo skleníku, kde teplota ani v noci neklesá pod nulu. Pro klíčení semen potřebuje květák nejlépe 20-25 °C. Poté by měla teplota klesnout na 12-15 °C.

Kedlubna

Semena kedluben ochotně klíčí při teplotě 18-20 °C, sazenice poté pěstujeme při teplotě 12-16 °C. Do pařeniště a skleníku se proto touto dobou vyplatí přesazovat doma předpěstované sazenice spíše, nežli přímo sít. Vysévat lze doma, pro předpěstování sadby v teple.

Vysévat lze také rychle rostoucí aromatické bylinky, jako je pažitka, kopr, roketa i trochu pomalejší, ale rovněž otužilou naťovou petrželku.

Zpět na začátek

Výsevy na záhony

Koncem února lze v teplejších oblastech a za příznivého počasí otužilou zeleninu vysévat přímo ven. Poroste pomaleji, nežli ve skleníku nebo pařeništi, ale i tak bude mít náskok před jarními setbami. Připravený záhon můžete za slunného počasí nejprve na pár dní zakrýt černou fólií, půda se tak rychleji prohřeje. Výsevy poté ochrání netkaná bílá textilie – před nočním chladem i vysycháním.

Koncem února lze ven vysévat ředkvičky, saláty, roketu, kopr, mrkve, cibuli a vysazovat cibuli sazečku a česnek.

sazeničky brokolice

Předpěstování zeleniny za oknem

Teplomilné druhy zeleniny je třeba předpěstovat při pokojové teplotě. Ve vlhkém substrátu, nejlépe pod krytem, který udržuje vysokou vzdušnou vlhkost, semena spolehlivě klíčí. Rostoucím semenáčkům je pak nutné zajistit dostatek světla. Postavte je proto těsně k jižně či východně orientovanému oknu, nebo pod zářivku s denním spektrem.

Paprika

Papriky začnou dozrávat až půl roku od výsevu semen. Je proto nejvyšší je vysít. Vybrat si můžete z ohromného množství odrůd, tvarů, barev i chutí plodů – masité tlustostěnné papriky, kapie, nenáročné beraní rohy, rozmanité pálivé odrůdy. Klíčení urychlíte máčením ve vlažné vodě pod dobu dvou až tří dnů - vodu dvakrát denně vyměňovat. Místo ní můžete použít i silný nálev z heřmánku nebo přesličky, který působí jako posila i ochrana proti chorobám (i tento bylinný nálev je třeba často měnit). Semínka poté položte na vlhký substrát a zasypejte jen tenkou vrstvou. Nejrychleji vyklíčí při teplotě 25 °C – pomůže topení, nebo elektrické vyhřívací dečky. Při růstu semenáčků může teplota klesnout, ale měla by se i nadále pohybovat nad 20° C. Stejně si můžete předpěstovat jedlé peruánské mochyně.

Rajče   

V průběhu února se vysévají především odrůdy určené pro pěstování ve skleníku. Na konci měsíce však můžete začít i s výsevy venkovních, polních odrůd. Na výběr jsou rozmanité velikosti od sladkých koktejlových rajčátek po obří masité odrůdy ideální pro vaření, rajčata červená, žlutá, žíhaná i téměř černá. Důležitý je i volba tyčkových či keříčkových typů odrůd, které se liší v následném pěstování. Tyčkové zaberou méně místa do šíře, více do výše a vyžadují oporu. Semena rajčat nejrychleji vyklíčí při teplotě 25 °C. Později může teplota klesnout na 15-20 °C, sazeničky budou silnější a zdravější.

Brambory nakličujeme na světle, aby byly klíčky zelené a silné

Brambory

Sadbu raných brambor můžete již nyní nechat naklíčit na světlém místě, při teplotě 10-16 °C.

Okurka

Také sazenice skleníkových odrůd okurek je dobré předpěstovat v teple. Při teplotě 25 °C vyklíčí semínka za pár dní, při teplotě 15 °C do dvou týdnů. Vzešlé semenáčky je třeba po vytvoření prvních pravých lístků přesadit do prostorných květináčů a hnojit. K přesazení budou připravené koncem března či počátkem dubna – do pařeniště, nevytápěného skleníku v teplejších oblastech, nebo do skleníku pultového, ve kterém zeď přes den akumuluje teplo a v noci ho vyzařuje.

Pór

Sazeničky letního póru si můžete předpěstovat již nyní, aby byly zjara připravené na výsadbu. Nejrychleji klíčí při teplotě 20-24 °C. Rostoucím sazeničkám, postačí teplota 13–20 °C. Výsevní nádoby nebo sadbovače by měly být nejméně 7 cm hluboké, aby mohl pór vytvořit bohaté a dlouhé kořínky.

Okurka

Také sazenice skleníkových odrůd okurek je dobré předpěstovat v teple. Při teplotě 25 °C vyklíčí semínka za pár dní, při teplotě 15 °C do dvou týdnů. Vzešlé semenáčky je třeba po vytvoření prvních pravých lístků přesadit do prostorných květináčů a hnojit. K přesazení budou připravené koncem března či počátkem dubna – do pařeniště, nevytápěného skleníku v teplejších oblastech, nebo do skleníku pultového, ve kterém zeď přes den akumuluje teplo a v noci ho vyzařuje.

Zpět na začátek

cínie, ostálky (Zinnia elegans)

Předpěstování letniček

Lobelky

Lobelky jsou vděčné letničky do nádob – záplavy drobných květů budou balkón, terasu i zahradu zdobit od léta do podzimu. Můžete zvolit odrůdy s květy blankytně modrými, tmavě modrými, fialovými, růžovými, bílými, s růstem vzpřímeným i převislým. Nejlépe klíčí při teplotě 22-25 °C, poté může teplota klesnout na 18 °C. V jednom sáčku bývá přes tisíc drobounkých semen - rozhoďte je rovnoměrně na lehký substrát, přitlačte, ale nezasypávejte, a poté zavlažujte rozprašovačem nebo konvičkou s jemným kropítkem.

Petúnie

Nastává nejvyšší čas pro výsev těchto oblíbených balkónových rostlin, pokud si chcete vypěstovat vlastní sazeničky. Semínka nejrychleji vyklíčí při teplotě 22-25 °C. Semenáčkům můžete později teplotu snížit na 18 °C, sazeničkám velkým 5 cm stačí teplota okolo 15-16 °C. Pokud jsou drobounká semena peletkovaná, obalena kaolinovou hmotou, je třeba kuličky zavlažovat obzvlášť důkladně. Pokud jsou miniaturní semena bez obalu, snažte se je rovnoměrně rozptýlit na substrát. V obou případech drobná semena nezasypávejte, jen přitlačte k substrátu, a zavlažujte stejně jako lobelky.

Cínie

Cínie, zvané též ostálky (Zinia elegans), jsou atraktivní letničky veselých, teplých barev s květy jednoduchými i plnými. Díky pestrému výběru odrůd vytvoří krásný záhon samy o sobě, hodí se však i pro kombinaci s dalšími květinami. Aby kvetly časně, můžete si je již nyní předpěstovat. Semena dobře klíčí při teplotě 20 °C, sazeničkám stačí nižší teploty.

Aksamitníkaksamitník zvaný též afrikán (Tagetes)

Aksamitníky (Tagetes) můžete pěstovat na záhonech i v nádobách, v desítkách odrůd od nízkých po vysoké, s květy plnými i jednoduchými, zbarvenými od světle žluté přes ohnivou po červenohnědou. Díky včasnému výsevu a předpěstování se z jejich květů můžete těšit již počátkem léta.

Semenům těchto letniček postačí ke klíčení 20 °C (rychleji mohou klíčit při 25 °C, ovšem postačí jim i 15 °C). Rostoucím sazeničkám vyhovuje teplota kolem 15 °C.

Pelargonie

Sazeničky muškátů je třeba předpěstovat velmi časně, sejí se již v prosinci nebo lednu. Nyní je čas na přepichování semenáčků, přesazování rostlinek do větších nádob.

Mezi další letničky, které si můžete již nyní předpěstovat ze semen, patří například, netýkavka, kopřivěnka, sporýš (verbena), otočník, gazánie, vilec, hrachor.

Zpět na začátek

Řez a ochrana ovocných dřevin

Jabloň, hrušeň

V teplejších oblastech je nejvyšší čas na prořezávky. Mladé stromky vyžadují řez výchovný, díky kterému bude koruna stromu zdravá, silná a plodná. Starší stromy potřebují řez udržovací – u dřevin s dobře založenou korunkou je snadný. Přestárlým stromům může prospět zmlazovací řez, musí být však proveden citlivě a na více etap v průběhu několika zim.

Kůru kmenů i větví důkladně chraňte proti praskání. Pokud ji slunce před den rozehřeje a v noci opět zmrzne, vzniknou trhliny, které jsou vstupní brankou pro houbová onemocnění stromů. Pomáhá natření kůry vápennou barvou (k dostání jsou i speciální nátěry k tomu to účelu) nebo stínění pomocí prken či rohoží. Mladé stromky je třeba stále chránit před srnami a zajíci.

Třešeň, meruňka, slíva, ořešákNastává čas roubování

Nastává čas vhodný pro roubování třešní i meruněk. Jiné zásahy neprovádějte, protože peckovinám, na rozdíl od jádrovin, zimní řez nesvědčí. Jsou citlivější na houbové choroby, a řezné rány by pro ně byly vstupní bránou. Ovšem kůru proti praskání je třeba chránit, stejným způsobem jako u jádrovin a mladé kmínky a větve také proti okusu.

U meruněk a dalších ovocných stromů, u nichž hrozí nebezpečí příliš časného kvetení, následného poškození mrazem a ztráty úrody, můžete učinit jednoduché preventivní opatření. Dokud je půda pod korunami stromů promrzlá, bohatě ji nastelte slámou nebo listím. Slunce ji pak nebude přes den rozehřívat a následné sálavé teplo nebude stromy ponoukat k časnému kvetení.

Rybíz, angrešt, maliny, ostružiny

Na konci února je, zvláště v teplejších oblastech, vhodné ukončit prořezávku maliníků a řezem zmladit také keře rybízů a angreštů. Pokud budete ovocné keře pravidelně zmlazovat a prosvětlovat odstraněním starších větví, sklidíte více ovoce a keře budou zdravější. Výhony i nadále chraňte před okusem zvěří.

Zpět na začátek

Autor Jana Bucharová.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: pětplusdva = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »
PředchozíDalší
Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2018. Autorská práva vykonává vydavatel.
Jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem (mechanickým nebo elektronickým)
i v jiném než českém jazyce bez písemného svolení vydavatele je zakázáno. ISSN: 1805-9465.

© 2018 VIZUS | Používáme redakční systém Vizus CMS