Zahradničení ve třetím únorovém týdnu: letničky ze semen, péče o sad…
12. 2. 2018

Zahradničení ve třetím únorovém týdnu: letničky ze semen, péče o sad…

Nastává poslední vhodný čas na předpěstování petúnií, lobelek a dalších letniček, a stejně tak i některých oblíbených druhů zeleniny. Také se můžete pustit do prořezávek jádrovin a ovocných keřů.

Pokud si v teple domova vypěstujete vlastní sazeničky ze semen, máte na výběr mnohem více odrůd, budou levnější a především, vypěstovat sladkou úrodu či krásné květy od semínka je úplně jiný pocit. Co je k tomu potřeba? Vhodný substrát, dostatek světla, vhodná teplota – ta bývá potřeba obvykle vyšší při klíčení, sazenicím poté stačí méně stupňů (optimální teploty klíčení i pozdějšího pěstování uvádíme u každého druhu zeleniny či květin).

Půvabné lobelky můžete pěstovat ve více barvách

Předpěstování letniček

Petúnie

Tyto oblíbené letničky vytvářejí po celé léto celé vodopády květů. Jsou ideální do nádob na slunnou terasu, balkón, mohou oživit i záhony. Můžete pěstovat nepřeberné množství odrůd s květy různých barev a vzorů a velikostí. Je ovšem poslední vhodný termín pro výsev – při optimálním postupu se ještě dočkáte květů včas. Semínka nejrychleji vyklíčí při teplotě 22-25 °C. Semenáčkům můžete později teplotu snížit na 18 °C, sazeničkám velkým 5 cm stačí teplota okolo 15-16 °C. Pokud jsou drobounká semena peletkovaná, tedy obalena kaolinovou hmotou, je třeba kuličky rosit důkladně – žádná semínka nesmí při klíčení zaschnout a pro ta v kaolinu to platí dvojnásob. Pokud jsou miniaturní semena bez obalu, snažte se je rovnoměrně rozptýlit na substrát, a rovněž roste rozprašovačem, aby nezaschla. V obou případech drobná semena nezasypávejte, jen přitlačte k substrátu.

Lobelky

Také pro vděčné lobelky je poslední vhodný termín. Jejich drobné květy se rpovíjejí po celé léto i podzim v obrovském množství a tvoří nadýchané barevné závoje nebo polštáře (podle toho, zda zvolíte odrůdy převislé nebo vzpřímené). Potěší v nádobách i na záhonech jak samotné, tak v kombinaci s ostatními letničkami. Můžete zvolit odrůdy s květy blankytně modrými, tmavě modrými, fialovými, růžovými, bílými. Převislé jsou ideální do nádob závěsných. Nejlépe klíčí při teplotě 22-25 °C, poté může teplota klesnout na 18°C. V jednom sáčku bývá přes tisíc drobounkých semen - rozhoďte je rovnoměrně na lehký substrát, přitlačte, ale nezasypávejte, a poté zavlažujte rozprašovačem. Semenáčky jsou miniaturní stejně jako semínka - teprve až povyrostou, přesazují se po štipcích více rostlinek najednou.

Aksamitníky ve smíšené výsadbě s kopřivěnkami

Aksamitník, netýkavka, kopřivěnka, sporýš, otočník, gazánie, vilec, hrachor, svlačec

Také další oblíbené letničky si můžete zasít a předpěstovat již nyní, i když jim to od semínka ke květu netrvá tak dlouho, jako lobelkám a petunkám. Díky včasnému výsevu a předpěstování se však z jejich květů budete těšit již počátkem léta. Aksamitníky (Tagetes) krásně olemují záhony, můžete si vybrat z desítek odrůd nízkých i vyšších, s květy plnými i jednoduchými, zbarvenými od světle žluté přes ohnivou po červenou. Navíc ozdravují půdu – proti výskytu háďátka zhoubného se pěstuje speciální odrůda Ground Control.

  • Kopřivěnky (Coleus) nabízejí nekonečnou pestrost barevných vzorovaných listůnetýkavka (Impatiens) a ozdobí jak nádoby, tak letničkové výsadby.
  • Netýkavky (Impatiens) zvané též pilná Lízinka zkrášlí i polostinná místa, v nádobách i na záhonech.
  • Sporýš (Verbena) je ideální letnička do nádob na slunná místa.
  • Gazánie (Gazania) je rovněž stvořená pro slunná místa, kde se otevírají její veliké, zářivě barevné úbory
  • Otočník (Heliotropium) je výjimečný nejen nohatým květenstvím drobných fialových květů, ale především silnou, sladkou vůní, pro kterou je nazýván též vanilkovým keříkem.vilec (Cobaea)
  • Popínavým letničkám, jako je vilec (Cobaea), hrachor Lathyrus) a svlačec (Convolvulus) můžete nechat popnout plot či lehké konstrukce, které umístíte tam, kam je třeba. Vilec je výjimečný tím, že se větví, roste velmi bujně a roste do závratné výše. Pokud si ho předpěstujete včas, rozvine své zvonkovité květy ještě v létě a stihne zkrášlit zdi, ploty i pergolu.

Semenům těchto letniček postačí ke klíčení 20 °C (rychleji mohou klíčit při 25 °C, ovšem s výjimkou verbeny jim v nouzi postačí i 15 °C). Rostoucím sazeničkám vyhovuje teplota kolem 15 °C, kopřivěnce (Coleus) pak 15 – 20 °C.

↑Zpět na začátek

Předpěstování zeleniny

Paprika

Trvá téměř půl roku od výsevu, než paprikám dozrají plody. Je proto opravdu nejvyšší čas je vysít. Klíčení urychlíte máčením ve vlažné vodě, 2-3 dny, přičemž je třeba vodu dvakrát denně vyměňovat. Semínka poté položte na vlhký substrát a zasypejte tenkou vrstvou. Nejrychleji vyklíčí při teplotě 25 °C – pomůže topení, nebo elektrické vyhřívací dečky. Při růstu semenáčků může teplota klesnout, ale měla by se i nadále pohybovat nad 20 °C. Stejně si můžete předpěstovat jedlé peruánské mochyně.

Rajče   

V únoru se vysévají především odrůdy určené do skleníku, ovšem na konci měsíce už pomalu nastává čas pro rajčata polní. Semena nejrychleji vyklíčí při teplotě 25 °C. Později může teplota klesnout na 15-20 °C, sazeničky budou silnější a zdravější. Zvláště pokud sazeničky později umístíte na světlé, chladnější místo (15 °C i méně), je čas je vysít již nyní - budou pěkné, ale porostou pomaleji. Stejně jako u paprik můžete vybírat plody rozmanitých tvarů, barev i chutí.

Okurka

Pokud máte skleník, můžete si předpěstovat sazenice skleníkových odrůd okurek. Vzešlé semenáčky je třeba po vytvoření prvních pravých lístků přesadit do prostorných květináčů a hnojit. K přesazení budou připravené koncem března či počátkem dubna – do nevytápěného skleníku v teplejších oblastech, nebo do skleníku pultového, ve kterém zeď přes den akumuluje teplo a v noci ho vyzařuje. Rovněž v pařeništi vytápěném hnojem se jim bude dařit. Při teplotě 25 °C vyklíčí semínka za pár dní, při teplotě 15 °C do dvou týdnů.

Brokolice

Časné předpěstování brokolice se vyplatí. Sazenice dorostou v pařeništi i skleníku, v teplejších oblastech a za příznivého počasí je budete moci vysadit i ven, nejlépe pod netkanou bílou textilii. Semena nejrychleji klíčí při teplotě nad 20 °C, po vyklíčení však sazeničky pěstujte při teplotě 10-16 °C, budou silnější a zdravější.

Květák

Pro sklizeň na počátku léta předpěstováváme sazeničky již koncem února. Pro klíčení semen potřebuje květák nejlépe 20-25 °C. Poté by měla teplota klesnout na 12-15 °C, abychom získali kvalitní, silné sazenice. Ty můžeme zjara vysadit do pařeniště, skleníku nebo na záhon pod netkanou bílou textilii.

Kedlubna

Od výsevu raných kedluben do sklizně to trvá přibližně 80 dní. Pro výsadbu do pařeniště a skleníku je nejvyšší čas na výsev. V teplejších oblastech lze časně předpěstované rané odrůdy vysadit ven, nejlépe pod netkanou bílou textilii. Semena ochotně klíčí při teplotě 18-20 °C, sazenice poté pěstujeme při teplotě 12-16 °C.

Listovou zeleninu můžete pěstovat v mnoha varietách

Salát   

Mladé, křehké listy salátu mohou obohatit jarní jídelníček velmi časně. Po dlouhé zimě je jejich chuď skvělou vzpruhou, s chutí salátu z obchodu se nedá srovnávat, navíc díky tomu, že je přinesete ze záhonu rovnou do kuchyně, obsahují mnohem více prospěšných látek (o pěstování bez chemie nemluvě). Časnou sklizeň poskytnou odrůdy určené k řezu listů – mladé listy můžete seřezávat již do měsíce od výsevu. Listy kozlíčku polníčku lze sklízet již za dva měsíce, hlávkový salát vytvoří hlávky do tří měsíců. Nejrychleji porostou v pařeništi a skleníku, ovšem úrodu přinesou i při přesazení ven, pod netkanou textilii. Je však třeba je předpěstovat doma. Při teplotě 25 °C vyklíčí za pár dní, poté sazeničkám vyhovuje teplota 10-15 °C.

↑Zpět na začátek

Časné přímé výsevy

Ředkvička

Ředkvičky můžete sklízet již měsíc od výsevu, časné setí se vyplatí. Semena klíčí nejrychleji při 20 °C, do dvou týdnů vyklíčí i při 10 °C. Koncem února je lze vysévat do skleníku, pařeniště, v teplejších oblastech i ven pod netkanou textilii. Při ochlazení pařeniště v noci přikryjte dekou, slámou či rohoží, výsevy ve skleníku překryjte netkanou textilií a bublinkovou fólií. Předpěstování nemá u této rychle rostoucí, otužilé kořenové zeleniny smysl. Můžete však vysít lehce naklíčená semena, nebo alespoň semena máčená den či dva ve vlažné vodě.

Mrkev

Od výsevu doroste mrkev do plné velikosti až za 3-4 měsíce, ovšem malé chutné mrkvičky můžete sklízet již drive – nejlépe probírkou, aby zbylé rotliny měly více místa. Předpěstování a přesazování se u mrkve nevyplatí, snadno dojde k poškození kůlového kořínku, pro který ji pěstujete. Můžete však zkusit vysít již naklíčená semena. Při teplotě 10 °C vyklíčí do tří týdnů, při 15 °C do dvou týdnů. Do týdne vyklíčí při 20 °C. Rané odrůdy mrkve se hodí pařeniště i skleníku, v teplejších oblastech za příznivého počasí i ven. Zakrytí netkanou textilií je ochrání jak před chladem, tak později před pochmurnatkou mrkvovou

Konec února je čas vhodný k prořezávkám jádrovin

Řez a ochrana ovocných dřevin

Jabloň, hrušeň

Kůru kmenů i větví je velmi důležité chránit proti praskání. Pokud ji slunce před den rozehřeje a v noci opět zmrzne, vzniknou trhliny, které jsou vstupní brankou pro houbová onemocnění stromů. Pomáhá natření kůry vápennou barvou (k dostání jsou i speciální nátěry k tomu to účelu) nebo stínění pomocí prken či rohoží. Mladé stromky je třeba stále chránit před srnami a zajíci.

Za bezmrazých dní je třeba učinit potřebné prořezávky – dříve než začnou stromy rašit a míza se rozproudí. Zvláště v teplejších oblastech je únor bezpečnější než březen. Mladé stromky vyžadují řez výchovný, který je pro založení pevné korunky a budoucí životnost, plodnost i zdraví stromu velmi důležitý. Starší stromy potřebují prořezávku udržovací – u dřevin s dobře založenou korunkou je však již jen malým zásahem. Přestárlým stromům může prospět zmlazovací řez, musí být však proveden citlivě a na více etap v průběhu několika zim.

Třešeň, meruňka, slíva, ořešák

Peckovinám, na rozdíl od jádrovin, zimní řez nesvědčí. Jsou citlivější na houbové choroby, a řezné rány by pro ně byly vstupní bránou. Ovšem kůru proti praskání je třeba chránit, stejným způsobem jako u jádrovin a mladé kmínky a větve také proti okusu.

Rybíz, angrešt, maliny, ostružiny

Pokud budete ovocné keře pravidelně zmlazovat a prosvětlovat odstraněním starších větví, sklidíte více ovoce a keře budou zdravější. Konec února je pro to ideální dobou. Výhony i nadále chraňte před okusem zvěří.

↑Zpět na začátek

Autor Jana Bucharová.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: čtyřiplusosm = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

Co najdete ve zpravodaji?
Podívejte se na ukázku...

PředchozíDalší
Portál provozuje Tarsago | © 2018 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS