Tmavolisté dřeviny nabízejí zajímavé využití. Reprezentují je tmavě karmínově červené či červenohnědé, temné barvy a dřeviny se vysazují jako kontrast k ostatní zeleni. Výsadbu vždy oživí a ozvláštní. Nikdy by ale neměly nad standardně zelenými druhy převládat. Nejlepší službu udělají, když jimi budeme šetřit. Mnoho bezúčelně vysazených tmavolistých dřevin může působit smutně, kombinujeme je proto třeba se světlolistými druhy nebo s bílou či krémovou fasádou domu.

Nejzajímavější variety dřevin s tmavočervenými listy

Bez černý (Sambucus nigra), konkrétně jeho tmavší kultivar Black Beauty, není náročný na pěstování, dobře roste na slunci i v mírném polostínu, má okrasně vykrajované listy a květy zbarvené do růžova.

Buk lesní (Fagus sylvatica) je vysoký, proto potřebuje dostatek prostoru. Červeně zbarvené listy má celá řada kultivarů, například Atropurpurea, Riversii, Purpurea, Rohanii, Spaethiana a Roseo-marginata. Velmi půvabné jsou i červenolisté převislé buky, hlavně Purpurea Pendula, Rohan Weeping nebo Purple Fountain.

Dřišťál Thunbergův (Berberis thunbergii) je nižší, asi 1,5 m vysoký, velmi kompaktní keř s jemnými hustými větvičkami. Téměř všechny dřišťály jsou trnité a přirozeně husté, nikdy je neprosvětlujeme ani neprostřiháváme. Na druhou stranu ale případný tvarovací řez snesou velice dobře a hezky obrazí. Tvarovat je lze do živého plotu, koulí nebo kuželů. Do skalek na malé plochy a do nádob se hodí miniaturní kultivar Atropurpurea Nana.

Javor dlanitolistý (Acer palmatum) bývá v našich podmínkách vysoký 3-4 m, řada kultivarů je nižších. Roste téměř na všech stanovištích, nejvíce ovšem miluje mírně kyselé až slabě alkalické, humózní, dobře propustné půdy. Trpí delším obdobím sucha. V horkých létech se často popálí, uschnou mu jemné listy a stromek pak ztrácí na působivosti. Červenolisté jsou kultivary Dissectum Atropurpureum, Bloodgood, Red Pygmy, Atropurpureum, Garnet a Inaba-shidare.

Javor mléč (Acer platanoides), jehož odrůdy Crimson King a Crimson Sentry jsou rovněž červenolisté, nejlépe roste na slunném až mírně přistíněném stanovišti, ale potřebuje větší zahradu, protože dorůstá až do výšky patnácti metrů.

Ruj vlasatá (Cotinus coggygria) Royal Purple je vyšší vzrůstný keř s malými, pevnými, vejčitými listy na delší stopce, květy jsou jemné, péřité, strukturou a vzhledem připomínají vlasy. Ruj charakterem růstu připomíná magnolii. Pěstuje se zejména jako solitéra v zahradách i parcích. Červenolistý kultivar roste pomaleji, proto se vyplatí vysazovat vyšší sazenice. Řez není téměř potřeba.

Slivoň myrobalán (Prunus cerasifera) zaujme odrůdami Nigra, Mykla a Hessei, které mají sytě vínové listy, jež se intenzivně vybarvují na slunci, v polostínu bývají lehce do zelena. Stromek krásně kvete, a navíc toleruje i znečištěné ovzduší.

Tavola kalinolistá (Physocarpus opulifolius) je další dřevina s výrazně tmavočerveně zbarvenými kultivary. Tavoly jsou velmi nenáročné, snesou i horší půdu a sucho, třeba Andre nebo Diabolo. Druh patří do čeledi růžovité a jeho bílé květy připomínají tavolník. V kombinaci s červenými listy vypadají v květnu a červnu, kdy kvetou, velmi dekorativně. Dorůstají do výšky 2-3 m a dobře snášejí řez.