Ozdobí každý kout své zahrady nebo terasy, ale můžete ho vysadit i do truhlíků na balkon či parapet. Okrasný tabák kvete nádhernými nálevkovitými květy a má až šest desítek druhů. Růžové, bílé, žluté, červené či zelenkavé květy mají rády letní horka a budou váš těšit celé léto až do podzimních měsíců.

Večerní krása

Jejich velkou zvláštností je, že kvetou v noci a tehdy se také nejvíce rozvine jejich úžasná vůně. Jsou to ti nejlepší společníci při večerním posezení, kdy vás mohou svými přenádhernými květy a vůní těšit celou noc.

Láká motýly

Okrasný tabák má 60 druhů. Asi nejznámější je tabák křídlatý, který může narůst do výšky kolem 50 až 120 cm. Právě ty vyšší kultivary rozkvétají v noci. Krásným druhem je tabák sandeřin, který se s oblibou rozrůstá do širokých barevných polštářů, takže je ideální do květinových záhonů. Jeho velké nepřehlédnutelné květy silně voní a lákají noční motýly. Až 150 cm může mít tabák planý s bílými podlouhlými květy a velkými listy. Stejně jako jiné druhy i tento druh pronikavě voní.

Tabák potřebuje hodně slunce

Kam okrasný tabák vysadit? Vyberte mu místo, kam svítí sluníčko a příliš nefouká vítr. Navzdory tomu, že vykvétá v noci, nesnese stín. Hlínu pravidelně zalévejte a nenechte ji nikdy vyschnout. Kvetení podpoříte i pravidelným hnojením, a to jednou týdně. Pokud máte okrasný tabák na záhoně, ideální je kompost, v truhlíku či květináči použijte hnojivo pro balkonové květiny, které obsahuje nízké množstvé dusíku.

Zdroje: living.iprima.cz, hort.extension.wisc.edu