Noční kvetení

Okrasné tabáky vznikly křížením zcela jiných druhů tabáků, než které známe jako tabáky využívané ke kouření. Vzhledem velmi podobný je tabák – kříženec Nicotiana x sanderae. Patří k jedněm z mála květin, které rozkvétají až pozdě odpoledne či navečer, a tak nám může dělat společnost až do pozdní noci. Podobně vzhledem i nočním kvetením je na tom také nocenka zahradní nebo také jalapenská (Mirabilis jalapa).

Tabák křídlatý a jeho kříženci

Tabák křídlatý (Nicotiana alata) je rostlina dorůstající podle kultivaru 40–60 cm, někdy dokonce i 120 cm. Má kopinaté řídce ochlupené listy a stonky, které mohou být i mírně lepkavé. Květy mají nálevkovitý tvar a barvu bílou, růžovou, červenou nebo také světle zelenou, jako je tomu u kultivaru ‘lime‘. Nízké druhy kvetou i během dne. Tabák – kříženec Nicotiana x sanderae je vzhledem velmi podobný. Dosahuje výšky až 100 cm a je považován za vhodný pro výsadbu do volné půdy. Je třeba upozornit na to, že oba druhy tabáků jsou jedovaté, a to celé rostliny.

Ideální místo pro okrasné tabáky

Základem je slunečná poloha. Nezáleží na tom, zda rozkvétají odpoledne, nebo v noci, rostlinám se ve stínu zkrátka nedaří. Lehká půda a pravidelná zálivka je samozřejmostí. Vhodné je i pravidelné přihnojování. Nikdy ale nepoužíváme dusíkatá hnojiva. Po nich by rostliny měly bujný růst, avšak málo květů. Skvěle se pro jejich přihnojování hodí kompost, zvláště pro vzrůstné druhy. Ideální jsou stanoviště chráněná před větrem, kde okrasné tabáky rozkvétají od července případně srpna až do zámrazu.

Pěstování ze semen

Březen je správným měsícem pro vysetí semen do skleníku. Jemná a drobná semínka již není třeba zasypávat. Vysévají se napovrch půdy. Po vzejití, jakmile jim narostou první páry pravých listů, rostliny přepichujeme do menších květináčů, nebo je v pařníku či skleníku vyjednotíme. Na venkovní stanoviště je můžeme vysadit až v druhé polovině května, lépe však až koncem měsíce.

Tabák křídlatý k pěstování v nádobách

Tabák křídlatý nabídne pěstitelům kompaktní rostliny vhodné k osázení záhonů, ale i nádob. Mezi nejznámější patří kultivary ‘Saratoga‘ a ‘Dynamo‘. Množení semeny je obvyklý způsob. S přezimováním rostlin se nepočítá. Na jaře můžeme zakoupit nové rostliny nebo vysít semena do skleníku.

Květinové kombinace s okrasným tabákem

Do záhonů se hodí jak kombinace okrasných tabáků s letničkami, tak i s trvalkami. Skvělého efektu dosáhneme tam, kde se ve společných záhonech objeví tabák s šalvějí pomoučenou (Salvia farinacea), plamenkou latnatou (Phlox paniculata) nebo lupinami mnoholistými (Lupinus polyphyllus) nebo i s liliemi (Lilium).

Do truhlíků či nádob je vhodná společná výsadba okrasných tabáků křídlatých s růstem okolo 40 cm s petúniemi (Petunias), lobelkami (Lobelia erinus), tařicovkou přímořskou (Lobularia maritima) nebo milionbells (Calibrachoa hybrida) a také s dalšími převislými rostlinami jako jsou pilea (Pilea microphylla) nebo sanvitálie plazivá (Sanvitalia procumbens) například kultivar ‘Solaris‘.