Její přítomnost poznáte poměrně snadno. Na listech okurek se začnou objevovat žluté skvrny. Někteří zahradníci si myslí, že jde o nevinné „polibky slunce“, ale kdepak!

Plíseň okurková se během pár dní rozmůže a z drobných skvrnek se stanou „žluté mapy“. A než se nadějete, už to jde s vaší úrodou z kopce. Pokud včas nezasáhnete, můžete přihlížet, jak okurkové listy hnědnou, schnou a ve finále odumře celá rostlina. Takový rychlý konec úrody by si nepřál žádný pěstitel zeleniny. Pokud se tedy chcete téhle tragédii vyhnout, je potřeba zachytit varovné signály včas a pustit se „do křížku“ s okurkovou plísní o trochu dřív.


Zvolte správné odrůdy okurek

Plíseň okurková je silný soupeř. Proto nic nenechávejte náhodě a začněte s prevencí. Jako první věc si pořiďte si takové sazenice okurek, které jsou odolné vůči plísni okurkové. U miniokurek je to třeba Minisprint F1 a Passandra F1. Máte raději salátovky? Tak sáhněte po odolnějších odrůdách, jako jsou Pyralis F1, Jazzer F1, Lothar F1, Natalie F1, Girola F1 nebo Marumba F1. Mezi nakládačkami jsou „železnými lady“ odrůdy Altaj F1, Aurea F1, Karolina F1, Regina F1 nebo také Viola F1.

Vyberte okurkám vhodné místo

Vaším úkolem je ochránit okurky před nadbytečnou vlhkostí. Proto jim dopřejte slunné a vzdušné stanoviště. Zvažte, jestli by nebylo lepší pěstovat okurky vertikálním způsobem (tedy „na stojáka), kdy plody ani rostliny nejsou na vlhké zemi. Důležitá je i zálivka. Snažte se jí aplikovat přímo ke kořenům tak, aby nebyly vůbec zasaženy listy okurek. Jedině tak zamezíte riziku plísní.

Zapojte do hry chemii...

Samozřejmě funguje i chemický postřik proti okurkové plísni. Zahradníci ho většinou aplikují v období, kdy je deštivé počasí a okurková plíseň je doslova na spadnutí. Postřiky jsou aplikovány po celé vegetační období, většinou po 7 – 14 dnech. Mezi osvědčené „chemické zbraně“ patří postřiky Aliette 80 WP, Acrobat MZ WG, Ridomil Gold MZ, Previcur Energy, Kuprikol 250 SC, Ortiva, Infinito. Za vyzkoušení stojí i biologický přípravek proti houbovým chorobám – Polyversum.


Osvědčené „domácí zbraně“

Ne každý však chce mít ze své zahrady „chemickou laboratoř“. Pro vyznavače „bio stylu“ jsou ideální volbou proti okurkové plísni čistě domácí recepty. Dědí se z generace na generaci a naši předkové na ně nedali dopustit. Tady je pár z nich...


Mléko a mýdlo – tenhle „mléčný koktejl s bublinkami“ namícháte z 1 litru mléka, 10 litrů vody, 30 kapek jódu a 20 g běžného mýdla na praní. Pak stačí touhle směsí postříkat listy každých deset dní a výsledek by měl být znát.

Cibulová prevence – Cibule funguje jako přírodní desinfekce. S trochou štěstí zažene i okurkovou plíseň do kouta. Stačí, když 700 g cibule zalijete 10 litry vody a přivedete k varu. Jakmile směs začne „bublat“, okamžitě ji odstavte a nechte v klidu stát 14 hodin. Nakonec zřeďte litr roztoku se 4 litry vody a použijte jako zálivku. Opravdu to funguje!

Kefírová první pomoc – Jakmile se objeví žluté listy, na nic nečekejte a začněte jednat! Zřeďte 2 litry kefíru, 10 litrů vody a 1 šálek cukru. Roztokem postříkejte rostlinu. Plíseň by měla postupně ustoupit.

A co když to není plíseň? Aneb proč ještě listy okurek můžou žloutnout…

  • Nedostatek světla. Slunce je potřeba, a když není, tak rostlinka o tom dává zprávu právě žlutými skvrnkami na listech. Doporučujeme zažloutlé listy okamžitě odříznout, aby sazenici nebraly zbytečně moc energie.
  • Proradní škůdci: Stejné peklo jako okurková plíseň jsou i různí škůdci, jako například roztoči a mšice. Sají šťávy z listů rostlinky do té doby, než ji usmrtí.
  • Poškozené kořeny: Občas se stane, že kořeny nějak mechanicky poškodíte (například při sázení sazenice nebo při vytrhávání okolního plevelu). Sazenice dostává málo živin a chřadne.

Ať je důvod žloutnutí listů jakýkoliv, určitě vám pomohou chemické, biologické nebo čistě „domácí“ zbraně. Když dáte svým okurkám dosatek času, lásky a pozornosti, určitě se z nejhoršího vykřešou...

Zdroje: www.irecept.cz, www.obyvat.cz

Související články