Okurka setá (Cucumis sativus)

Známá a velice oblíbená zelenina pochází původem z Indie. Podle způsobu zpracování se rozlišují okurky salátovky a nakládačky. Pěstují se u nás v hojném počtu odrůd, které se od sebe vzájemně liší nejen tvarem, ale i velikostí plodů. Přestože jsou okurky velice citlivé a náladové rostliny, nemusíte se bát o velkou úrodu chutných plodů. Stačí, když jim dopřejete správnou péči a dostatek potřebných živin. Existují totiž výživné ingredience, které máte určitě už doma.

Kvasinky startují živiny v půdě

Používáte k vaření často droždí? Hodí se vám i na zahrádku! Obsahují totiž velké množství bílkovin a aminokyselin, významné minerální látky, jako je třeba organické železo, a další důležité stopové prvky. Kvasinky perfektně aktivují některé zástupce půdní mikroflóry, což pozitivně ovlivňuje rychlou mineralizaci organické hmoty. Okurkám to velice prospívá, jelikož si veškeré dostupné živiny čerpají v přístupné formě. Týká se to hlavně dusíku a fosforu.

Hnojivo z droždí

Jak na to? Pečlivě rozmíchejte 100 g čerstvého droždí (můžete použít jakýkoliv druh) v 1 l teplé vody. Následně přidejte 9 l teplé vody a připravený roztok nechte několik hodin odstát. Potom vzniklé hnojivo přeceďte a můžete začít hnojit. V případě, že chcete hnojivo ještě posílit, přidejte navíc 50 g cukru a směs nechte 2 dny kvasit na teplém místě. Hnojení kvasnicemi zvýší u rostlin okurek počet květů a v žádném případě se nemusíte obávat, že by v plodech vznikly nežádoucí dutiny.

Jak s hnojivem z droždí pracovat

Aby bylo hnojivo účinné, je nutné ho použít pouze při teplotách nad 10 ° C. Protože kvasinky obsažené v droždí vstřebávají z půdy draslík a vápník, je nutné tyto látky okurkám doplnit. Zhruba dva týdny před hnojením kvasinkami posypte zeminu dřevěným popelem nebo drcenými vaječnými skořápkami. Každé rostlině dopřejte tak 1 polévkovou lžíci.

Mléčný zákvas je skvělý aktivátor

Jakmile začnou okurky nasazovat na plody, ocení také hnojivo s mléčným základem.

Jak si ho vyrobit? V 1 litru teplého mléka rozpusťte 100 g droždí a nechte několik hodin dostatečně odstát. Pak už stačí přidat 9 l vody a vzniklý roztok použít jako výživnou zálivku. Že zrovna nemáte doma mléko? Nevadí! Můžete použít jakýkoliv jiný mléčný výrobek nebo obyčejnou syrovátku. Ve výsledku totiž dosáhnete stejného efektu.

Skleníkové okurky se obejdou bez cukru

Kvasnicové hnojivo samozřejmě funguje i na okurky, které pěstujete ve skleníku. Vzhledem k tomu, že jsou v těchto prostorách vyšší teploty než venku, probíhají zde všechny procesy rychleji. Z těchto důvodů není potřeba přidávat do roztoku žádný cukr.

Zdroje: www.chalupari-zahradkari.cz, www.living.iprima.cz, www.hobby.magazinplus.cz