Většina ovoce a zeleniny, kterou koupíte v obchodě, je plná chemie. Bohužel málokdo je tak bohatý, aby si pravidelně kupoval bio úrodu z farem. A tak většina z nás spoléhá na to, že tělo si s dávkou pesticidů nějak poradí… Ve výhodě jsou ale majitelé zahrad a zahrádek, kteří si mohou dopřát třeba i vlastní okurky bez chemických přísad. Patříte mezi ně?

Škůdci míří na slabší kusy

Jistě, můžete namítnout, že pěstování vlastních plodů také není bezbolestné. Obzvlášť, když pak vaše „vypiplané“ sazeničky napadnou různí škůdci a udělají vám ze záhonů jedno velké pohřebiště. Podle odborníků se tomu však můžete vyhnout tím, že podpoříte imunitu rostlin. Většina škůdců totiž napadá hlavně slabé a neduživé kusy. Proto jim nedávejte prostor a vytvořte si výživné jíchy, které podpoří vaše rostlinky i úrodu.

Hnojivo bez chemie

Přírodní hnojivo si můžete vyrobit jednoduše a nestojí vás to ani korunu. Oblíbená je varianta „zastudena“, kdy čerstvé rostliny naložíte do nekovové nádoby (může být ze dřeva, kameniny nebo plastu), zalijete dešťovou vodou (zhruba v poměru 10 litrů na 1 kg zeleně) a necháte dva týdny (za průběžného promíchávání) zkvasit. Druhou formou hnojení jsou vývary, které se nejdřív naloží a poté půl hodiny vaří. Vychladlé se pak aplikují především na listy a horší části rostlin. Tady jsou tipy na jíchy, které stojí za vyzkoušení.

Kopřivová jícha

Využijte přebytek kopřiv na zahradě nebo za plotem. Tenhle plevel obsahuje spoustu železa, dusíku, fosforu, draslíku a prospívá jako výživa zejména listové zeleni. Pokud kopřivu nasekáte na kousky, bude hnojivo dříve hotové! Výborná je kombinace kopřivy i s dalšími rostlinami, například s kostivalem. Kopřivové hnojivo můžete použít i v podobě postřiku jako ochranu proti mšicím.

Jícha z košťálovin

Zbyly vám od vaření košťály ze zelí či květáku? Zalijte je vodou a nechte zkvasit. Roztok je výborným hnojivem, ale zároveň zbavuje půdu těžkých kovů.

Jícha z kapradí

Dodá vaší půdě a rostlinám dusík. Stačí, když ji připravíte zastudena. Ocení ji hlavně brokolice, kapusta, česnek, petržel a celer.

Přesličková jícha

Tento druh životabudiče podporuje látkovou výměnu křemíku v rostlinách. Pokud přesličkový výluh povaříte 15 minut a pak necháte zchladit, získáte tím skvělou prevenci proti padlí, hnilobě, plísni nebo sviluškami. Sílu přesličky podpoříte přidáním trocha heřmánku, který působí desinfekčně.

Blesková cibulová zálivka

Zalijte 200 g cibulových slupek 1 kbelíkem horké vody. Roztok nechte zkvasit dva dny, poté ho zřeďte vodou v poměru 1 : 1 a použijte jako zálivku na okurky. Nálev podpoří zdravý růst a vývoj okurek a zároveň je ochrání před škůdci.

Hnojivo z listí černého bezu

Do nádoby vložte pár hrstí listů černého bezu a zalijte je vodou. Tenhle výluh výborně funguje jako prevence proti pochmurnatce mrkvové a dokonce dokáže odpudit i hraboše. Stačí, když ho nalijte do děr na zahradě.

Z bezu černého si připravíte ale i skvělé hnojivo. 100 g listů zalijte 1 litrem vody a louhujte zhruba týden v plastové nádobě na slunci. Po této době hnojivo sceďte a zřeďte vodou v poměru asi 1:4. Následně aplikujte do půdy jako tekuté hnojivo.

Čerstvé listy bezu proti mouchám, komárům a myším

Jistě znáte nezaměnitelný zápach čerstvých listů bezu. Ten skvěle odpuzuje nejen škůdce, ale i obtížný hmyz. Potřete si rozmačkaným bezovým listem ruce, mouchy a komáři si vás tak nevšimnou.

Umístěte čerstvé listy bezu do míst, kde se vyskytují (nebo by se vyskytovat mohli) myši a jiní hlodavci. Zápach jim výrazně vadí a po nějakém čase se rádi odstěhují z vaší zahrady.

Zdroje: www.petrazahradnici.cz, www.chalupari-zahradkari.cz

Související články