Okurky jsou velmi často pěstovanou zeleninou u nás. Jak docílit, abyste měli co největší úrodu? Někdy je řešení až velmi jednoduché. V tomto případě postačí zajít do lékárny, či kouknout, jestli některou z tabletek již doma nemáte.

Hořčík pro bujný růst

Okurky, aby mohly plodit a růst, potřebují dostatek hořčíku. Jestliže ho nemají, nemůžete očekávat hojnou úrodu. Koukněte se do lékárničky, jestli máte tabletu hořčíku. Vůbec nevadí, když bude prošlá. Dvě až tři tablety umístěte pod zem v blízkosti rostliny a následně se o ni běžným způsobem starejte. Po pár dnech uvidíte značné změny!

Kyselina boritá jako další volba

Abyste získali co nejvíce okurek, je několik tipů, čím toho docílit. Dalším způsobem je použití kyseliny borité, kterou použijte během kvetení okurek. Stačí smíchat 3 g kyseliny borité s 10 l teplé vody. Roztokem postříkejte veškeré listy rostliny a s výsledkem budete více než spokojeni.

Jedlá soda proti škůdcům

Jestliže vaše rostlina trpí chorobami či škůdci, pomoci vám může jedlá soda. Nejenže ochrání okurky, ale také podpoří aktivní růst rostliny a zabrání žloutnutí listů. Rozpusťte 2 lžíce sody v 10 l teplé vody. Roztok používejte jako běžnou zálivku. Abyste docílili nejlepšího efektu, použijte tento roztok třikrát za sezonu.

Co je to zaštipování?

Důležitým faktorem v péči o rostliny okurek je také případné zaštipování. Zejména to platí u hadovek. Měli byste se zbavit zálistků neboli přebytečných výhonů, které najdete za každým listem. Tím docílíte vyživování všech částí rostliny, omezíte vznik plísní a nekontrolovatelného růstu celé rostliny. Jak na správné zaštipování okurek, se podívejte ve videu.

Zdroj: Youtube

Různé podmínky, různé zaštipování

Pokud roste vaše rostlina v půdě, která je velmi vyživená, porostou vaše okurky o to rychleji. Zaštipujte tedy za druhým či třetím listem. Rozdílné zaštipování je rovněž v podnoži. Roubovaná okurka může růst na podnoži z dýně. Jestliže roste na dýni, zaštipujte až za čtvrtým listem nebo vůbec. Dalším faktorem je, kolik jste ochotni dát rostlině prostoru. Jestliže nemáte moc místa, musíte počítat s častějším zaštipováním.

Jak zaštipovat okurky?

Nejlepší je zaštipovat malé zálistky, které rostlině nezpůsobí velké rány. Vyštipujte opatrně s ohledem na květ a plod, které se nacházejí v blízkosti. Pokud chcete zaštípnout už větší výhonek, vezměte si na to raději čisté, ideálně vydesinfikované nůžky a asi 2 cm od hlavního stonku rostliny ho zastříhněte.

Zdroje: homeincube.cz, chalupari-zahradkari.cz, youtube.com