Není nad domácí okurky, které chutnají v porovnání s těmi koupenými úplně jinak. Aby vám rostliny prospívaly, nasadily velký počet květů a dočkali jste se kvalitních plodů, dopřejte jim ty správné životabudiče. Budete mít okurek tolik, že vám zbude i na rozdávání.

Okurka setá (Cucumis sativus)

Původem pochází tato oblíbená zelenina z vlhkých krajů Indie a Číny. V současné době se okurky pěstují v mnoha odrůdách, které se odlišují tvarem a velikostí plodů. Nejčastěji se zavařují do slaného nebo sladkokyselého nálevu a jsou oblíbeným doplňkem všech čerstvých salátů. Skvěle však chutnají i tepelně upravené, kdy z nich během chvilky získáte nejen chutný, ale zároveň lehký a nekalorický pokrm.

Podpořte okurky mlékem

Říkáte si, obyčejné mléko?! Ano, obsahuje totiž velké množství živin, které okurkám velice prospívají, a to už i v prvních týdnech po výsadbě. Obrovskou výhodou je také jeho dostupnost a cena, která je podstatně nižší oproti nabízeným chemickým hnojivům.

Jak vyrobit mléčné hnojivo

Jde o naprosto banální záležitost. Stačí, když mléko smícháte s vodou a případně je možné přidat i jód, který zajistí lepší obranyschopnost i prosperitu pěstovaných rostlin. Na 1 l mléka budete potřebovat desetinásobek vody a jestli se rozhodnete i pro jód, přidejte ho do tohoto množství 25 kapek. Mléko byste měli používat vždy čerstvé a v biokvalitě. Klasické pasterizované mléko totiž během tohoto procesu většinu svých drahocenných živin a enzymů ztratí. Ke každé sazenici či vzrostlé rostlině okurek nalijte jednu velkou sklenici zhotoveného roztoku.

Jak a kdy aplikovat

Ze všeho nejlepší je výživu používat vždy navečer. Vyhněte se nejen rannímu hnojení, ale i během dne, protože citlivé listy okurek by snadno mohlo spálit prudké slunce. Mléčné hnojivo používejte jednou za 14 dní, ale ve chvíli, kdy se rostlina rozroste, dávku zvyšte a interval zkraťte.

Nastartujte okurky medem

Med je doslova životabudič, který dodá vašim okurkám energii k růstu a plození. Obsažené látky mají navíc silné antifungální účinky, a tak se nemusíte obávat ani případných houbových chorob a plísní.

Postup výroby medového hnojiva

Jednu vrchovatou polévkovou lžíci medu přidejte do hrnku zkyslého mléka a směs nařeďte 1 l vody. Účinné hnojivo na okurky tak máte vmžiku připraveno. Jednoduché cukry jsou skvělou potravou pro kvasinky z mléka a med dokáže „oživit“ i špatně prospívající rostliny. Hnojivo používejte jednou za 14 dní a ke každé rostlině nalijte 1 zavařovací sklenici. Dbejte i na to, aby se zbytečně rychle neodpařilo, a proto použijte mulč, který ochrání půdu před nadměrným výparem vlhkosti, což okurkám prospívá. Dobrou službu vám udělá například posekaná tráva nebo seno.

Zdroje: www.svetkreativity.cz, www.chalupari-zahradkari.cz, www.gardeningknowhow.com