Zdroje: hobby.instory.cz, cs.tomathouse.com,

Skvěle chutnají a hodí se jako příloha či doplněk k řadě pokrmů. Do spíže nebo lednice na ně s radostí chodí i těhotné ženy. Kromě toho, že se hodí ve chvíli, kdy si chcete dát něco na zub, vynikají i mimořádnými zdravotními benefity. Jsou totiž neobyčejným zdrojem antioxidantů, zlepšují trávení, pomáhají kontrolovat hladinu cukru v krvi, podporují zdraví jater i žaludku a dokonce i zdravé hubnutí. A to není všechno! Snižují rizika vývoje kvasinkových infekcí a jsou skvělým pomocníkem při prevenci zácpy.

Bohatá úroda okurek? Použijte skvělý trik

Je několik jednoduchých a ověřených vychytávek, které můžete aplikovat při pěstování okurek, aby vám jejich sazenice prospívaly už od začátku. Vsaďte na ty správné prostředky a nemusí to být vždy chemie. Možná budete překvapeni, protože mezi ně patří i obyčejné mléko! Obsahuje mnoho živin, které jim neuvěřitelně prospívají, a to už v prvních týdnech života. Navíc je hnojení mlékem levnější variantou než klasickými hnojivy. Jednoduše se mléko smíchá s vodou a jako bonus můžete přidat ještě jód, který zajistí lepší obranyschopnost i prosperitu rostlin.

A v jakém poměru zálivku namíchat?

Na 1 litr mléka budete potřebovat desetinásobek vody a doporučuje se přidat i 25 kapek jódu. Nutné je požít čerstvé a nejlépe i v biokvalitě. Pasterizované z obchodu vám zdaleka neudělá tak dobrou službu. Část svých drahocenných živin a enzymů během tohoto procesu ztratilo. Ve chvíli, kdy máte směs hotovou, stačí už jen ke každé sazenici okurek nalít jednu větší sklenici tohoto jednoduchého a výživného roztoku. Jen dejte pozor a vyživujte vždy pouze navečer a určitě ne ráno. Protože sluneční paprsky by mohly citlivé listy popálit. A pak už se můžete s radostí kochat, jak vám krásně okurky rostou a skvěle prospívají. Je fajn opakovat hnojení každých 14 dní. Jakmile se okurky rozrostou a zvětší, bude potřeba zvýšit dávky. Takže místo 1 sklenice pohnojte klidně dvěma.

A jak na plíseň na okurkách? Nezoufejte, opět vás zachrání mléko

Vlastně nejde o žádnou extra novinku. O výsledném efektu na zahradní rostliny po postřiku dali důkaz poprvé kanadští výzkumníci už téměř před 50 lety. Stejně jako jiné plodiny napadá i okurky celá řada škůdců i chorob. Často jsou zasažené plísní, která je dost zákeřná. Zpočátku se udělají na horních stranách listů žlutozelené skvrny ohraničené listovými žilkami. Dost rychle se začnou šířit a spodní strana je postupně plná šedofialového podhoubí. Listy okurek začnou během několika dní hnědnout a rostliny postupně odumírají.

Chcete vědět, jak na to?

Jestliže už se vám plíseň na okurkách objevila, smíchejte v poměru 40 % mléka a 60% vody. V případě prevence vám postačí směs ze 30 % mléka k 70 % vody. Tady nezáleží, zda použijete mléko odstředěné nebo plnotučné, protože vaše okurky neochrání tuk, ale specifický protein, který mléko obsahuje. Právě ten je důležitý, protože dokáže na listech vytvořit ochrannou vrstvu před napadající plísní. Nejlepší je postříkat listy asi tak 1x za 8 až 10 dní, a to opět v podvečer na sklonku dne. Tento jednoduchý domácí postřik funguje o dost líp, než drahé fungicidy! Takže hurá na nákup mléka. Stačí ho používat na vašich záhonech s okurkami pravidelně a ve výsledku během sklizně nebudete vědět nejen kam s nimi, ale dalším plusem bude, že okurky nebudou mít hořkou chuť.