Zásoby na zimní měsíce a horší časy se hodí vždy a nakládané okurky mají v naší kuchyni své pevné místo. I proto se léto nese ve znamení zavařování a kvašení. Důležité však je, aby bylo co zavařovat. Znásobte úrodu okurek hned několikrát! Postačí vám k tomu obyčejná tráva.

Pěstování není složité

Ani pěstování salátových okurek není složité, přesto se ne vždy daří na výbornou.

Jak se vyvarovat některých chyb, jaká opora je pro okurky nejlepší nebo co dělat, když okurky začnou žloutnout, se podívejte v tomto videu:

Zdroj: Youtube

Pro kvalitu a růst okurek je jednou z nejdůležitějších proměnných dobře připravená zemina. Měla by mít dostatek živin a podle odborníků by neměla mít větší pH než 7. Jak na takový požadavek vyzrát?

Šup s nimi na trávu

Těžko budete na své zahradě zkoumat pH půdy a hledat to nejlepší místo. Nezoufejte, řešení je mnohem jednodušší, než si myslíte. Postačí vám obyčejná tráva, které budete mít v těchto měsících rozhodně dost. Abyste se mohli těšit na skutečně bohatou úrodu okurek, připravte jim travnatý pelech. Příprava je jednoduchá, i když trochu fyzické námahy vás stát bude.

Mulčování posekanou travou

Nejprve si připravte výkop, ten naplníte hned několika složkami, jež dodají rostlinám okurek všechny potřebné živiny a vytvoří pro jejich růst ideální podmínky. Na dno výkopu nasypejte koňský hnůj, rozhodně jím nemusíte šetřit. Na hnůj nasypejte posekanou trávu a zakryjte kompostem. Na závěr přidejte humózní substrát, do kterého sazenice okurek hezky zasadíte. Nezapomeňte na vydatnou zálivku, kterou okurky ke svému růstu potřebují.

A v čem je tajemství úspěchu? K tomu, aby okurky dobře prospívaly, potřebují teplo a vláhu. To zajistí vrstva z trávy. Jak se bude postupně rozkládat, nejenže uvolní teplo, ale i potřebné živiny. Ty se v půdě udrží poměrně dlouho, takže bude skvěle zásobena nejen celou sezónu, ale i několik dalších let.

Hořké okurky nevyhazujte

Ještě jedna malá rada na závěr. Okurky sklízejte každý den, ty maličké jsou nejlepší, navíc rostlina nevyčerpává energii na výživu velkých plodů a bude schopna úrodu znásobit. Pokud se vám stane, že budou některé okurky hořké, nevyhazujte je a v klidu je zavařte. Hořkost se po několika týdnech u zavařených okurek ztratí.

Související články

Zdroje: www.youtube.com, zahrada.bydleniprokazdeho.cz, www.ireceptar.cz