Názor, že pěstování zeleniny vyžaduje velký prostor, už dávno neplatí. Vynalézaví zahradníci totiž přišli na spoustu způsobů, jak plodinu vpašovat i do malých prostor balkonů a teras. Třeba takové okurky! Dřív se tahle zelenina „plazila“ po prostorných záhonech, dnes na její pěstování stačí obyčejný kbelík, který vám zbyl po vymalování bytu. Nevěříte? Tak to pojďte vyzkoušet.

Na videu se můžete podívat, jak můžete vyrobit květináč pro vertikální pěstování okurek v kbelících:

Zdroj: Youtube

Úprava kýble na „květináč“

Připravte si plastové kbelíky. Pořádně je vymyjte od zbytků barvy a hadrem je vysušte. Pak do dna vyvrtejte několik děr, které poslouží jako odtok přebytečné vody. Máte hotovo? V žádném případě vrtačku ještě neodkládejte!

Zaměřte se tentokrát na spodní části stěn (zhruba 2 cm ode dna) a kolem dokola do nich vyvrtejte dírky. Pak vyměňte vrtačku za brusku a v horní části stěn (ve stejné rovině) vyřízněte několik trojúhelníkových otvorů, které jsou od sebe vzdálené 15 – 20 cm. Na jeden kbelík se vejdou zhruba čtyři otvory.

V hlavní roli plastová láhev

Pak do hry přichází plastová láhev. Zbavte ji etikety a pomocí pájky (pokud nemáte, můžete zkusit třeba nahřátý hřebík) udělejte ve spodní polovině lahve spoustu děr. Nakonec vezměte nůžky a opatrně odstřihněte menší horní polovinu lahve, která je čistá, bez děr. Poté obě části lahve spojte do sebe tak, aby vytvořily jeden celek. Láhev držte uprostřed kbelíku a kolem dokola přidávejte zeminu. Mimochodem, okurky vyžadují kyprou a humózní půdu s dostatkem živin. Pokud chcete vsadit na jistotu, raději si substrát kupte. Vhodný je třeba Hoštický substrát pro rajčata, papriky a okurky, Agro substrát pro okurky, který obsahuje správný poměr rašeliny a kvalitního kůrového humusu.

Sázení sazenic

Jakmile se zemina dostane na úroveň „vyříznutých“ trojúhelníků po stranách kbelíku, můžete sázet okurkové sazenice. Každý „zárodek okurky“ sázejte u vyříznutého otvoru. List pak protáhněte „trojúhelníkovým okýnkem“, aby vyčníval. Sazenice zasypte vrstvou substrátu. Na něj dejte několik chomáčků kokosového vlákna, které podpoří vzdušnost a výživnost půdy. Nakonec povrch zasypejte další vrstvou zeminy.

Stavba opory

Substrát přidávejte do té doby, než bude láhev z ¾ zasypaná. Pak uvolněte odříznutou část a celý vnitřek plastové lahve zaplňte kompostem. Nakonec láhev znovu přiklopte odstřiženou svrchní části (pozor víčko na hrdle nechte zašroubované). Připravte si čtyři dřevěné tyče, které budou sloužit jako opora pro popínavé okurky. Naaranžujte je tak, aby byly v místech mimo otvory a sazenice se tudíž na ně mohly zlehka přichytit. Aby vám dřevěné tyče nepadaly, můžete je přivrtat a přišroubovat ke kbelíku. Hotovou čtveřici dřev pak opakovaně kolem dokola omotejte pevným provazem. Snažte se, aby tahle „záchranná síť“ byla až nahoru a okurky tak získaly více možností opory.

Šup s nimi na slunce

A pak? Pak už stačí jen okurkovou zahrádku dostatečně zalít a čekat, až si s ní příroda poradí… Aby vám okurky dobře prospívaly, dopřejte jim světlo. Umístěte je proto na místo, kde je vždy hodně sluníčka. Zhruba za 12 týdnů byste měli ochutnat první plody. Přejeme vám, aby byly křupavé, šťavnaté a plné svěží letní energie!

Související články

Zdroje: www.zahradkarskaporadna.cz, www.youtube.com