Okurky jsou jednoznačně nejoblíbenější zeleninou, která se pěstuje téměř na každé zahradě. Často se jedná o klasické nakládačky, které český národ miluje nakládané na kyselo, ale populární jsou i větší salátovky, které se hodí do salátů, teplých pokrmů i osvěžujících drinků.

Okurky jsou skvělým doplňkem léta

Jedná se o skvělou potravinu s minimem kalorií a s vysokým obsahem draslíku, který pomáhá při odvodňování těla. Právě tyto vlastnosti se během léta hodí všem, kteří chtějí mít dokonalou postavu, nechtějí zbytečně ztloustnout, ale třeba naopak nějaké to kilčo shodit. Okurky svým původem pocházejí z Indie a Číny, tedy z tropických oblastí s výrazným zastoupením srážek. Obsahují 90 až 96 % vody a je to nutné zohlednit i při jejich úspěšném pěstování.

Kypřete pravidelně, ale s citem

Držte se pravidla, že je vždy dobré okurky okopávat, aby nezarostly nechtěným plevelem, který by jim bral potřebné živiny a vláhu. Čím je plevel menší, tím lépe se vám bude likvidovat. Přestože se vám zdá záhon občas téměř čistý, neváhejte povrch půdy trošku prohrábnout, okurkám se bude lépe dýchat a klíčící plevel nestačí vyrůst. Stoprocentně zde platí pořekadlo, že jedno pořádné vypletí záhonu vydá za jednu vydatnou zálivku.

Kyprá a čistá horní vrstva pěticentimetrové půdy účinně brání vypařování vody ze spodních vrstev, v nichž jsou umístěny kořeny okurek. Jakmile zemina opět slehne nebo ztvrdne po dešti, Měli byste ji opětovně zkypřit. Protože kořeny okurek koření velmi mělce, používejte místo motyčky raději tzv. trojzubec. Vyhnete se tak nechtěnému zpřetrhání kořenů těsně pod povrchem půdy.

Zalévejte správně

U okurek platí jedna důležitá zásada. Zalévejte je méně často, ale zato důkladně. Jakmile mají dostatek vláhy, přestávají tvořit nové kořeny, a proto jim spíše vyhovuje lehce trpět suchem. Rostliny, které byly spíše v suchu a vytvořily velký počet kořenů, se v období sklizně snáze obejdou bez závlahy. V opačném případě by omezily svůj růst. Správná zálivka je tedy v době sklizně důležitější než v období před sklizní.

Pozor na plísně

Zbytečně častým zaléváním byste smáčeli listy, což často umožňuje šíření plísní. Do půdy by se tak dostalo vody jen minimum. Řádná zálivka pro okurky je tak 2 až 3 konve na 1 m², toto množství zajistí dostatek potřebné vláhy. V žádném případě nezavlažujte okurky studenou vodou, už vůbec ne přímo z kohoutku.

Nejlepší je zalévat ráno nebo večer, a to odstátou a vlažnou vodou. Vyvarujte se rozhodně poledního zalévání, kdy dojde k rychlému vypaření vody a je to pro okurky velký šok. Nikdy byste neměli okurky zalít vodou tak, aby se z okolní půdy stalo bláto.

V počátku kvetení dodejte dusík

Jakmile vám okurky začnou kvést, podpořte je dávkou dusíku ve formě zálivky. Výborně tak podpoříte růst a tvorbu listů. Vyvíjející se rostliny budou moci mnohem rychleji nahrazovat poškozené listy těmi novými, což ve výsledku podstatně sníží také riziko napadení škodlivými plísněmi.

Dopřejte okurkám správné sousedy

Zdravý vývoj okurek závisí i na tom, které plodiny se vyskytují v jejich blízkém okolí. Například brambory jsou v jejich blízkosti naprosto nevhodné. Uvolňují totiž do půdy látku, která okurkám naprosto neprospívá. Chcete mít báječnou úrodu? Pěstujte v blízkosti okurek ředkvičky, budou dokonale odhánět brouky a mšice, které by rostliny mohly napadnout.

Vyhněte se chybám při sklizni

Jestliže se chystáte okurky zavařovat, pak je ideální je sbírat nejméně každý druhý den, anebo i denně. Nejkvalitnější a nejchutnější jsou totiž právě malé kousky. V případě přerostlých okurek si můžete vyrobit rychlokvašky nebo je využít k přípravě salátu. Ovšem zbytečně si tak budete omezovat výnos kvalitních plodů. S každou přerostlou okurkou přijdete asi tak o 3 až 5 dalších nových malých kusů, rostlina je už nenasadí.

Zdroje: www.cs.seolearnbd.com, www.nasezahrada.com, www.bydlimeutulne.cz