Zdroje: chalupari-zahradkari.cz, hobby.blesk.cz

Navezený záhon, funkční konstrukce a závlaha z PET lahví

Zajímá vás, jak si zkušení pěstitelé vedou, a jak vypadá jejich úroda? V poslední době se na internetu objevilo mnoho videí a návodů z Asie. Výpěstky tamních farmářů a zahrádkářů jsou někdy absolutně fantastické, ale nutno dodat, že za použití stejných metod budou výsledky u nás o něco horší.

Přesto takové návody stojí za shlédnutí. Každý dobrý nápad se totiž hodí a mnohé z nich můžete společně s pěstováním okurek pomocí PET lahví najít na YouTube kanálu DIY Garden Ideas. DIY, tedy „do it yourself“ znamená doslova „udělej si svépomocí“, a pod touto zkratkou tak najdete všechno pro šikuly a kutily.

Zdroj: Youtube

Od semínka ke sklizni okurek

Vertikální pěstování okurek rozhodně není novinkou. Autor videa se však pochlubil celým postupem a pěstováním již od úplného začátku, respektive od výsevu.

Průsvitné plastové kelímky jsou rozhodně dobrou výsevní nádobou. Můžete také recyklovat kelímky od jogurtu nebo jiné, které jsou perforované, aby mohla voda volně odtékat.

Dalším fíglem je vytvoření záhonu. Jak vidno, podmínky k pěstování nebyly ideální, a proto si pěstitel jednoduše a také poměrně rychle, vyrobil nízký vyvýšený záhon, zpevněný jen nevysokou plastovou ohrádkou v rozích po stranách drženou kolíky a fixovanou plastovými páskami. Dostatečně vysoká vrstva zeminy je nutná, i když okurky nekoření nijak hluboko.

Co potřebuje okurka? Živiny a zálivku z PET lahví

Po výsadbě okurek je nutné dobře půdu prolít a mulčovat. Mulčování sice není nutné, ale samozřejmě se hodí všude tam, kde chcete zabánit odpařování vláhy.

Jednoduchá konstrukce z několika bambusových tyčí s řídkou sítí z provázků poskytne okurkám dostatečnou oporu. Také trojúhelníkový tvar není náhodný. Okurky se nejen dobře přichytnou, ale těžké plody budou „padat“ do středové volné části a bude k nim díky tomu dobrý přístup. K čemu je však ten žlab uprostřed záhonu?

Sem uložil autor organické zbytky, hnojivo a kompost, který také prolil, a protože je tento žlab uprostřed, bude z něj voda prosakovat i do stran k rostlinám, které k němu pozvolna zakoření.

Když je zajištěna výživa, přichází čas také na zálivku. Kapénková nebo také kapková závlaha může vypadat všelijak. V tomto příspěvku jde o jednoduché závěsné nádrže vyrobené z 2L PET lahví, ze kterých voda pomalu odtéká kapačkou až ke konkrétní rostlině.

Zálivka však může také odtékat z jedné výše položené nádrže, ze které povede jedna zavlažovací perforovaná hadice, která obtočí celý záhonek.

Sofistikovanější zařízení může fungovat také třeba za pomoci zahradního počítače, který v podstatě jen otevírá přívod vody do záhonu v nastavený čas. Tyto závlahové počítače jsou velmi primitivní, fungují na baterky a vydrží několik sezon.

I když jsou podobné typy zavlažování velmi praktické a funkční, nezbytná je také jich občasná kontrola. Vodu je třeba doplňovat, ale hlavně také kontrolovat, zda skutečně odtéká.

Související články