Pěstování okurek není těžká práce a bohatá úroda nemusí být jen velkým snem. Stačí dodržet pár zásad a dopřát okurkám to, co skutečně potřebují. Okurky jsou malí nezmaři a při správném zacházení mohou klidně rodit od jara do podzimu. Tipů a triků, jak na okurky vyzrát, je dost. My vám ukážeme ty, co skutečně fungují.

Vyžeňte okurky do výšky

Okurky pro svůj růst spotřebují skutečně hodně vody. Paradoxně jim ale škodí kontakt s vlhkou půdou, který dokáže úrodu znehodnotit.

Jak vyhnat okurky do nebeských výšek, se podívejte na videu:

Zdroj: Youtube

Vertikální záhony vám ušetří hned několik starostí. Uvidíte, že oproti pěstování okurek na hroudě bude úroda bohatší a vy ji nebudete muset neustále starostlivě kontrolovat. Navíc prospěje i vašim zádům. Okurky budete sklízet hezky pohodlně vestoje, už žádné krčení a sběr na kolenou. Kromě toho budou mít okurky přístup k čerstvému povětří, které jim velmi svědčí. A největší výhodou je ochrana před napadením okurek plísní.

Zázračná jedlá soda

Jak se vyhnout plísni je jasné. Ta ale není jedinou nástrahou, která může úrodu okurek zhatit. Nebezpeční jsou i škůdci z hmyzí říše, ovšem i s těmi se dá poměrně lehce vypořádat. Poslouží k tomu obyčejná jedlá soda.

Okurky stříkejte pravidelně roztokem z jedlé sody ještě dřív, než se nezvaní hosté objeví. Má sloužit jako prevence. Pokud by se mšice a jiný hmyz na okurkách usadili, nebo okurky napadla moučnatka, roztok z bikarbony již nebude schopen neštěstí zvrátit.

A jak postřik vyrobit? Smíchejte 2 polévkové lžíce sody, 10 litrů teplé vody a 50 gramů nastrouhaného pracího mýdla. Míchejte, dokud se mýdlo i soda ve vodě nerozpustí. Poté naplňte rozprašovač a aplikujte na okurky. Nejideálnější je doba po dešti a raději navečer.

Volte správné sousedy

Okurky jsou tak trochu introvertky a na záhoně rozhodně nesnesou kdejakou společnost. To znamená, že i volba nevhodného souseda může negativně ovlivnit hojnost úrody. Rozhodně je tedy nevysazujte blízko brambor. Tykve si s hlízami příliš nerozumí a vy byste se zbytečně připravili o cenné plody. Zapomeňte i na blízkost lilků. Naopak se okurky poměrně dobře snesou s ředkvičkami, které je ochrání před nejrůznějšími škůdci.

Tip na závěr

Nezapomeňte na dobře prohnojenou půdu, bez živin ani sebelepší metoda pěstování nepřinese bohatou úrodu. Vyzkoušet můžete hnojení cibulovými slupkami, popelem, mlékem nebo dokonce roztokem vody s prokvašeným chlebem. A pravidelně zastřihávejte! Nebojte se odstřihnout zbytečně dlouhé boční šlahouny, které berou rostlině potřebnou energii.

Související články

Zdroje: www.youtube.com, www.nasezahrada.com, www.ceskestavby.cz