Zdroje: www.prozeny.cz, chalupari-zahradkari.cz

Okurky budou plodit jako nikdy předtím

Popel je výborné hnojivo, nutno dodat, že výhradně popel dřevěný, který vzniká při spalování dřeva, dřevěných pelet i dřevěných briket. Spalujete-li jiná pevná paliva, pak se popel rozhodně ke hnojení nedoporučuje. Může totiž obsahovat další neznámé, či přímo toxické látky.

Pokud však máte o tom, co pálíte, přehled, pak se rozhodně nebojte popel použít. Když už se rozhodnete vyhodit jej, pak rozhodně na kompost, anebo raději vyrobte skvělé hnojivo třeba pro okurky.

Okurkám popel svědčí, ale proč?

Dřevěný popel obsahuje hodně draslíku i fosforu, ale žádný dusík. Také je to materiál bohatý na vápník a je silně zásaditý. Popel se proto nehodí ke kyselomilným rostlinám, jakou jsou pěnišníky, vřesy, borůvky a další. Pokud byste analyzovali pH popela, došli byste k výsledu 12! Takto zásaditou látku rozhodně něpoužívejte na jiné rostliny než ty, které upřednostňují alkalické půdy.

V období kvetení a zrání plodů už není dusík tolik důležitý, a proto je popel skvělým materiálem vhodným ke hnojení. Fosfor podpoří kvetení a draslík je nutný po celou dobu vegetace a především růst kořenového systému.

Vyrobte si hnojivo z popela. Okurkám jen prospěje!

Dřevěný popel je sice odpad, ovšem báječně se hodí nejen do kompostu, ale také k přímému použití. Popel můžete k rostlinám sypat a zapracovat do půdy nebo místo prolít vodou. Lze jej také zamíchat do vody a používat jako zálivku. Je to způsob jednoduchý a takové hnojivo je možné používat k okurkám i dalším plodinám či okrasným květinám. Vysoce alkalický popel se tímto způsobem hodně naředí, nicméně ne dost na to, aby byl vhodný pro přihnojení veškerých rostlin.

Související články