Třásněnka (Frankliniella)

V případě, že najdete na pěstovaných rostlinách okurek třásněnky, jednejte okamžitě a pusťte se do jejich likvidace. Jedná se o hmyz, který dostal pojmenování díky svým dlouhým třásním na koncích úzkých křídel. Je jich něco kolem 5 500 druhů, bývají 1 až 3 mm dlouhé a mají bodavě sací ústní ústrojí, kterým vysávají šťávy z rostlin a přenášejí i některé choroby. Na poškozené rostlině po sobě zanechávají tmavě zbarvený, kapkovitý trus.

Jsou postrachem všech zahradníků

Nejvíce mají tito škůdci v oblibě rostliny okurek, které napadá většinou třásněnka chmelová, západní nebo zahradní. Dokáží se rozmnožovat rychlostí blesku, a proto je důležité se proti nim účinně a okamžitě bránit. Od věci není ani náležitá prevence. Tento škůdce dokáže zlikvidovat jak květy, tak listy a plody rostliny.

Jak třásněnky odhalit

Jakmile si na rostlinách všimnete malých, světle žlutých teček, okamžitě zpozorněte. Jedná se o první příznak přítomnosti nepříjemných třásněnek. Kdybyste nechali napadenou rostlinu bez pomoci, poškozené listy by postupně zhnědly a uschly. Rostlina okurky by tak byla značně oslabená a ohrozilo by to i úrodu. Jestliže najdete třásněnky i na květech, počítejte s deformovanými plody. Mnohem horším následkem však může být zavlečení viru mozaiky okurky, který způsobuje postupné zpomalení růstu rostlin a znemožní tvorbu květů.

Prevence vždy na prvním místě

Abyste zabránili možnému výskytu třásněnek, pravidelně odstraňujte z rostliny oschlé části i okolní plevel. Po konci sezony vždy zeminu na záhonu hluboce zaorejte, díky tomu zamezíte třásněnkám přezimovat v půdě. Kromě jiného střídejte i vysévané plodiny a hlídejte si kvalitu výsadbového materiálu. V okolí okurek můžete také nainstalovat lepové desky, které třásněnky přitahují a zároveň likvidují.

Vyrobte si přírodní insekticidy podle našich babiček

Mýdlový roztok

Nastrouhejte 2 lžičky mýdla a smíchejte se čtyřmi litry vody. Mýdlový roztok účinkuje nejen proti třásněnkám, ale také proti mšicím a roztočům.

Česnek s cibulí

Potřebné ingredience (můžete upravit dle potřebného množství postřiku):

  • 300 g česneku
  • 200 g cibule
  • 1 l vody
  • 4 g tekutého mýdla

Cibuli rozsekejte najemno a česnek utřete či rozmačkejte. Takto připravené suroviny vložte do odpovídající nádoby, zalijte vodou a nechte dva dny louhovat. Po uplynutí náležité doby tekurinu slijte. Následně do ní přidejte tekuté mýdlo a vše důkladně promíchejte. Na okurky aplikujte rozprašovačem formou postřiku.

Účinný vlaštovičník s pepřem

Potřebné ingredience:

  • 300 g čerstvých rostlin
  • 1 l vody
  • 100 ml vývaru ze 1 g pepře
  • 4 g mýdla

Připravenou dávku vlaštovičníku zalijte vodou a nechte 24 hodin louhovat. Mezitím si připravte 100 ml vývaru z černého pepře a nechte ho vychladnout. Výluh z vlaštovičníku přeceďte a smíchejte s pepřovou vodou, 1 l vody a 4 g mýdla. Opět používejte jako postřik.

Kombinace přírodních postřiků

Složení postřiků můžete různě obměňovat a kombinovat a je možné je aplikovat i několikrát za den. Vždycky je třeba postřik znovu provést také po dešti.

Přirození nepřátelé třásněnek

Obvykle si s třásněnkami poradí slunéčka, ploštice, zlatoočky nebo pestřenky. Když třásněnky na okurkách najdete a vaše zahrada je zdravá a přirození nepřátelé třásněnek se na ní vyskytují, často si s nimi poradí sami. Pokud však pěstujete okurky ve skleníku nebo fóliovníku přemnoží se tak, že mohou vaše rostliny i zahubit.

Zdroje: www.izahradkar.cz, www.nkz.cz, www.adbz.cz