Zdroje: www.nkz.cz, www.dumazahrada.cz

Skvrny na listech okurek

Žlutozelené fleky na listech jsou hranaté díky tomu, že list mění barvu mezi žilkami, které jej rozdělují. Není to však pravidlo. Takový list postupně zežloutne celý a následně uschne. Na spodní straně listu můžete pozorovat šedavý plísňový povlak.

Jelikož jde o plíseň, šíří se především za vlhkého a teplého počasí. U nás většinou koncem července a v srpnu, nicméně je to různé podle počasí a podmínek pěstování.

To, že listy schnou, je problém, jenže tím plíseň s rostlinou nekončí. Napadení se projeví na celé rostlině, která přestane nakvétat a samozřejmě pak i plodit. Plody, které už byly založené, pomalu vadnou a nedozrávají. Plíseň proto znamená pro pěstitele veliký problém, kterému se lze bránit několika způsoby.

Jak se bránit plísni na okurkách

Mezi obranu před plísní okurkovou patří:

  • Výběr odolných variant pěstovaných okurek
  • Větrání skleníků a fóliovníků
  • Brzká sklizeň a pěstování raných odrůd
  • Pěstování vertikálním způsobem, kdy je zajištěna lepší vzdušnost
  • Zaléváním ke kořenům, nikoli na list
  • Chemické i domácí postřiky

Kdy a jak čelit plísni okurkové

I když mohou vzniknout příznivější podmínky pro šíření plísně ve skleníku nebo fóliovníku, plíseň samozřejmě napadá i rostliny venku. K potírání plísní se hodí mnohé průmyslové postřiky, ale také bio postřiky a různé domácí spreje, které používali naši předci už dávno. Volba je jen na vás, nutno dodat, že bio postřiky lze najít velmi drahé, ale také cenově dostupné, které překvapí dobrou účinností.

Postřiky je nutné začít používat již před výskytem plísně zhruba koncem června. Obvykle je vhodné stříkat rostliny alespoň třikrát s desetidenními intervaly. Mezi domácí postřiky patří například postřik z mléka, kdy ředíme mléko s vodou v poměru 1:9. Pamatujte, že antimykotické látky v mléce vznikají až po vystavení světlu, takže je dobré stříkat ráno, aby mohlo dojít k reakci.

Související články