Zdroje: chalupari-zahradkari.cz, www.nasezahrada.com

Suchý chleba je plný živin

Nejde o žádné čáry máry a není ani důvod podivovat se nad využitím všemožných potravin a surovin z domácnosti jako hnojiv. Každý organický materiál má nějaké složení, a to je méně či více vhodné pro rostliny.

Chleba a pečivo obsahují fosfor, zinek, draslík, dusík i množství vitamínů. Jde konkrétně o B, D a H. Navíc pečivo obsahuje i kvasinky, které jsou nejen důležité při kynutí těsta, ale také podpoří růst rostlin a přidá jim na odolnosti.

Nevyhazujte chleba, raději vyrobte hnojivo

Vzhledem k tomu, že čas od času starší chleba, či tvrdé rohlíky najdete v každé domácnosti, jde i o materiál levný a vhodný k využití. Příprava je velmi jednoduchá, a proto pokud máte jakékoli staré, ale neplesnivé pečivo doma, rozhodně jej využijte. Báječně se hodí nejen na okurky, ale také na další zeleninu i okrasné květiny či keře. Chlebové hnojivo je obzvláště vhodné jako zálivka, ale nejlépe se hodí během teplých měsíců, kdy je půda alespoň trochu vyhřátá. Kvasinky jsou živý organismus a teplo je pro ně nutností, stejně tak jako když kyne těsto.

Příprava chlebového hnojiva pro okurky

Suché, ale neplesnivé pečivo si zvažte. Na každých 300 g budete potřebovat 1 litr převařené, ale téměř vychladlé vody. Ideální je přidat chleba do vody, když má zhruba pokojovou teplotu, uzavřít a nechat alespoň den odstát. Pak pevné části sceďte a tekutinu nechejte znova pracovat zhruba 5 dnů.

Takové chlebové hnojivo je poměrně silné. Stačí jej přidávat k malým rostlinám po lžičkách, proto je vhodnější zředění tohoto silného chlebového kvašeného výluhu vodou v poměru 1:3. Takto zředěnou tekutinou můžete zalévat rostliny, jak jste zvyklí. Skvěle se hodí pro okurky, melouny, ale také rajčata, cukety nebo okrasné rostliny a další zeleň.

Související články