Okurky můžete sklízet za 50-70 dní po výsadbě. Tedy v období října a listopadu. Jelikož rostliny nemají rády dlouhodobý pokles teplot pod 10 °C, je dobré pečlivě sledovat předpověď. Pokud počasí nepřeje, okurky přemístěte do skleníku, zimní zahrady nebo dobře osvětleného sklepa.

Vhodné odrůdy

I zahradník-začátečník si může na balkoně, terase nebo zahradě vypěstovat podzimní okurky. Stačí k tomu kompaktní a méně vzrostlé odrůdy jako jsou CHARLOTTE F1, DAFNE F1, krátká salátová okurka MINISPRINT F1, EMILIE F1, Bush Champion F1 nebo balkonová miniokurka s označením Ministars F1. Vždy se ale dívejte také na délku vegetační doby. Tyto rostliny je na podzim nutné umístit do speciálního „záhonu". Do velkých černých pytlů na odpadky.

Okurky v plastových pytlích

Černé vaky zajistí vhodnou teplotu zeminy. Během chladnějších dní můžete pytel rozvinout a vytvořit tak miniskleník, který rostliny zahřeje a ochrání proti nepříznivým povětrnostním podmínkám. Pořiďte si sáčky z pevného materiálu. Mějte však na paměti, že se polyethylen stává na vzduchu křehčím. Pro tzv. klid duše můžete použít pytle dva.

Zemina pro okurky

Okurky milují úrodnou, kyprou a středně vlhkou půdu, která musí být zároveň zahřátá. Proto na dno pytle nasypejte drenáž v podobě sena, slámy nebo pilin. Poté přidejte zeminu obohacenou o humus a popel. Koupit si také můžete předpřipravený substrát na okurky, rajčata a papriky. Ten je obohacený o startovací dávku organického hnojiva, který urychluje růst kořenů. 45 l pytel koupíte za cca 160 korun. Výška půdy by měla být 50-70 cm.

Jak okurky zasadit

Do pytlů zasaďte nejlépe předpěstované sazeničky s dvěma ozubenými listy. Lépe se uchytí. Dejte si však pozor, abyste neponičili kořenový systém. Nejlepší technikou, jak sazenice přesadit, je vyndat je i s půdou z výsevného skleníčku, do hlíny v pytli udělat stejně velký důlek, zalít ho trochou teplé vody a rostlinu zasadit. K rostlinám zapíchněte oporu, abyste je mohly vyvazovat.

Péče o okurky

Pytle s okurkami postavte na slunné místo kryté před deštěm. Pravidelně je zalévejte. Pokud se zhorší počasí, chraňte je vyhrnutím okrajů vaku. Jednou za týden můžete okurky přihnojit hnojivem s vysokým obsahem fosfátů. Nezapomeňte pravidelně odstraňovat zálistky. Rostlina tak bude vyživovat jen to potřebné.

Zdroje: www.zahradkari.cz, www.optolov.ru, www.chalupari-zahradkari.cz