Díky vertikálnímu pěstování máte možnost na stejném prostoru vypěstovat mnohem více okurek než jste zvyklí, proč takové možnosti nevyužít. Je to možné hlavně proto, že okurky rostou, stejně jako třeba dýně, formou lián, které se pnou do svého okolí. Když okurkám poskytnete správnou oporu, mohou po ní pohodlně růst směrem vzhůru. Navíc se vám bude o rostoucí rostliny pečovat mnohem snadněji.

Pevná opora

Vybrat oporu je to nejdůležitější co musíte pro okurky pěstované vertikálně udělat. Materiál musí být pevný, opora dost velká, použijte třeba pletivo, dřevo z palet, ocelové sítě, nejpraktičtější oporou jsou ty se čtvercovými oky, ideální velikost oka je 10 x 10 centimetrů, aby se vám s opěrou dobře manipulovalo při přivazování okurkových výhonků. Důležité také je, aby opěra byla vyrobena z materiálu, který vydrží více než jednu sezónu.

Našikmo je nejlepší

Jak oporu instalovat? Pokud máte malý prostor na pěstování, instalujte oporu kolmo k zemi, v případě, že máte jen trochu víc místa, pro okurky je lepší, když rostou po opoře, která je umístěna našikmo. Tak se k nim lépe dostane dostatek světla. Někteří pěstitelé staví oporu ve tvaru střechy. Za pár týdnů poznáte sami, jak snadné je tento způsob pěstování. Navíc se tak sníží riziko napadení plísní, které často vzniká při převlhčení půdy, na kterém leží listy rostliny a později i plody. Nezapomínejte na pravidelnou zálivku, a to vždy jen ke kořenům, nikdy nepolévejte listy nebo samotné plody.

Související články


Zdroje: balconygardenweb.com , hobby.instory.cz