Zdroje: www.toprecepty.cz, www.jaktak.cz, www.vareni.cz

Sklizeň okurek je v plném proudu a vy si tak tyto zdravé, dietní, chutné a voňavé zelené krásky můžete dopřávat co hrdlo ráčí. Pokud tedy chcete vyzkoušet netradiční recepty, jak přebytek okurek zužitkovat, tady je máte!

Okurka s tvarohem

Suroviny:

  • 250 g hrudkového tvarohu
  • 2 větší okurky – nakládačky
  • cca 100 ml jogurtu
  • 1 lžíce sekaného kopru
  • 1 lžíce sekané pažitky
  • mleté bílé koření
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl

Postup:

Okurky nakrájejte na drobná kolečka. Spolu s dalšími surovinami dejte do misky a promíchejte. Podávejte s čerstvým pečivem.

Okurkový sirup na přípravu limonády

Svařte půl litru vody s 350 g krupicového cukru do hustého sirupu. 1 kilogram okurek i se slupkou rozstrouhejte a zalijte vychladlým cukrovým sirupem. Přidejte šťávu z jedné limety nebo citronu. Nechte přes noc v lednici. Druhý den rozmixujte a přes čistou utěrku vymačkejte šťávu. Zahřejte na 80 °C a plňte do horkých lahví. Po vychladnutí skladujte v chladu. V lednici vydrží půl roku.

Netradiční okurkový salát

Suroviny:

  • 1/2 kg salátové okurky
  • 250 g vařených brambor
  • 10 bulviček červené ředkvičky
  • ½ ledového salátu
  • 1 cibule
  • 3 vejce natvrdo
  • kelímek zakysané smetany
  • sůl
  • cukr
  • kopr

Postup:

Vše nakrájíme, promícháme a dochutíme. Necháme vychladit a podáváme s pečivem.

Kari okurky k masu

Suroviny:

  • 2,5 kilo okurek nakládaček
  • 6 cibulí
  • 1,5 litru vody
  • 0,4 deci octa
  • 200 gramů cukru
  • 1 lžička mletého pepře různých barev
  • 1 lžička sladké mleté papriky
  • 1,5 lžičky kari
  • trochu chilli papričky
  • 1 lžička soli + sůl na okurky a cibuli

Postup:

Operte okurky a oloupejte cibuli, vše nakrájejte na kostičky, posolte a nechte alespoň hodinu odležet. Do hrnce nalijte vodu a ocet, přidejte koření, sůl a cukr. Svařte nálev. Okurky s cibulí naplňte do sklenic, zalijte ještě horkým nálevem a sterilujte 15 minut na 85 stupňů.