Jestli je nějaké zeleniny v létě na českých zahradách přebytek, jsou to právě okurky. V tomto období tudíž jsou na stolech neustále. Okurkový salát, zavařované okurky nebo prostě jen tak čerstvé. Tak či tak chutnají skvěle!
Zdroje: www.toprecepty.cz, www.jaktak.cz, www.vareni.cz
Sklizeň okurek je v plném proudu a vy si tak tyto zdravé, dietní, chutné a voňavé zelené krásky můžete dopřávat co hrdlo ráčí. Pokud tedy chcete vyzkoušet netradiční recepty, jak přebytek okurek zužitkovat, tady je máte!
Okurka s tvarohem
Suroviny:
- 250 g hrudkového tvarohu
- 2 větší okurky – nakládačky
- cca 100 ml jogurtu
- 1 lžíce sekaného kopru
- 1 lžíce sekané pažitky
- mleté bílé koření
- 1 lžíce olivového oleje
- sůl
Postup:
Okurky nakrájejte na drobná kolečka. Spolu s dalšími surovinami dejte do misky a promíchejte. Podávejte s čerstvým pečivem.
Připravte si okurkovou limonádu
Okurkový sirup na přípravu limonády
Svařte půl litru vody s 350 g krupicového cukru do hustého sirupu. 1 kilogram okurek i se slupkou rozstrouhejte a zalijte vychladlým cukrovým sirupem. Přidejte šťávu z jedné limety nebo citronu. Nechte přes noc v lednici. Druhý den rozmixujte a přes čistou utěrku vymačkejte šťávu. Zahřejte na 80 °C a plňte do horkých lahví. Po vychladnutí skladujte v chladu. V lednici vydrží půl roku.
Netradiční okurkový salát
Suroviny:
- 1/2 kg salátové okurky
- 250 g vařených brambor
- 10 bulviček červené ředkvičky
- ½ ledového salátu
- 1 cibule
- 3 vejce natvrdo
- kelímek zakysané smetany
- sůl
- cukr
- kopr
Postup:
Vše nakrájíme, promícháme a dochutíme. Necháme vychladit a podáváme s pečivem.
Vyzkoušejte netradiční recepty
Kari okurky k masu
Suroviny:
- 2,5 kilo okurek nakládaček
- 6 cibulí
- 1,5 litru vody
- 0,4 deci octa
- 200 gramů cukru
- 1 lžička mletého pepře různých barev
- 1 lžička sladké mleté papriky
- 1,5 lžičky kari
- trochu chilli papričky
- 1 lžička soli + sůl na okurky a cibuli
Postup:
Operte okurky a oloupejte cibuli, vše nakrájejte na kostičky, posolte a nechte alespoň hodinu odležet. Do hrnce nalijte vodu a ocet, přidejte koření, sůl a cukr. Svařte nálev. Okurky s cibulí naplňte do sklenic, zalijte ještě horkým nálevem a sterilujte 15 minut na 85 stupňů.